17.12.2014

Proslava blagdana blaženih Drinskih mučenica u Sarajevu

Misno slavlje predvodio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran i predsjednik KVRPP BiH uz koncelebraciju 20 svećenika.

U Sarajevu je, 15. prosinca 2014. u samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi posvećenoj Kraljici svete krunice svečano je proslavljen blagdan blaženih Drinskih mučenica. Misno slavlje u ovom svetištu blaženih Drinskih mučenica predvodio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran uz koncelebraciju 20 svećenika. Uz veći broj vjernika i sestara Kćeri Božje ljubavi, ovom Misnom slavlju pridružile su se i sestre drugih družbi te bogoslovi Franjevačke teologije i Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu.

U ime zajednice sestara Kćeri Božje ljubavi pozdrav provincijalu fra Lovri i svim prisutnima uputio je rektor crkve vlč. Mijo Nikolić kazavši da je ovo svečani dan za sestre Kćeri Božje ljubavi, za Bogu posvećene osobe, ali i za cijelu Crkvu, te je sve pozvao na molitvu da se po zagovoru dragih nam Blaženica ostvare poticaji pape Franje koje je uputio redovništvu u ovoj Godini posvećenoga života.

Čestitajući sestrama Kćeri Božje ljubavi i drugim prisutnim redovnicama i redovnicima, svećenicima i štovateljima bl. Drinskih mučenica ovaj blagdan, fra Lovro je u prigodnoj propovjedi dao primijeti da se spomendan blaženih Drinskih mučenica slavi na samom početku Godine posvećenoga života i da je to idealna prilika i poticaj zagledati se u stupanj zrelosti svoje osobne posvećenosti i ostvarenje njegovih najvažnijih ciljeva. Podsjećajući prisutne na tri glavna cilja redovničkog života, o kojima govori papa Franjo, a to su: „sa zahvalnošću gledati na prošlost, oduševljeno živjeti sadašnjost i s nadom prigrliti budućnost“, fra Lovro je kazao da „mi s neizmjernom zahvalnošću možemo gledati na našu prošlost. Nije ona nikome bila laka, ali je bila od Boga blagoslovljena. U teškim vremenima naše povijesti braća i sestre naših zajednica pokazali su se dostojnima svoga kršćanskoga i redovničkog imena i svoga poziva i ostavili nam u nasljedstvo slavnu baštinu i častan zadatak da nastavimo ići njihovim putem. Naše blaženice nisu htjele ići na sigurnija mjesta, niti su ih tražile. Željele su rasti, cvjetati i plodove davati ondje gdje ih je Božja Providnost posijala, jer su i pripadale Provinciji Božje Providnosti. Božja Providnost je htjela da one posvjedoče vrijednost pripadnosti Njemu, pripadnost Vrijednosti s kojom se ne može mjeriti nikakvo blago na ovome svijetu. One su s nadom prigrlile svoju vlastitu budućnost jer su bile svjesne da je naša budućnost u Božjoj ruci (...) i tako ih učini blaženima za sva vremena.“

U nastavku svoga razmišljanja fra Lovro je sve prisutne pozvao da po uzoru na ove Blaženice, koje su u svoje vrijeme svojim požrtvovnim služenjem svjedočile Božju ljubav, i mi danas u svoje vrijeme svojim životom naviještamo Kristovu radosnu vijest, te nastavio: „Nisu ni naša vremena lagana, ali nisu ni izdaleka onako teška, kao što je bilo vrijeme njihova mučeništva. Ako smo oduševljeni Isusom Kristom i Božjom ljubavlju, neće nam biti teško to oduševljenje svjedočiti ni u najtežim vremenima. Mučeništvo je prije svega ustrajno svjedočenje vjere, nade i ljubavi prema Bogu i bratu čovjeku – ne samo u času smrti nego i tijekom cijeloga života. Potaknuti svijetlim primjerom blaženih Drinskih mučenica, prigrlimo s nadom svoju budućnost koju nam Bog nudi. Neka nas one zagovaraju kod Boga da budemo njihovi dostojni štovatelji i do kraja vjerni svjedoci Isusa Krista, raspetoga i uskrsloga radi našega spasenja“, rekao je fra Lovro. Budući da su blažene Drinske mučenice svjedoci vjernosti Bogu u našem vremenu i za naše vrijeme, fra Lovro je na kraju misnoga slavlja sve nazočne pozvao na molitvu za proglašenje ovih blaženica svetima.

Tijekom Misnoga slavlje pjevao je zbor franjevačkih bogoslova iz Sarajeva.

Poslije svečanosti svete mise nastavljeno je druženje u samostanskoj blagovaonici uz prigodni domjenak.

Proslavi ovoga spomendana prethodila je duhovna priprava – trodnevnica sa Svetim misama i prigodnim propovijedima, a predvodili su je: preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, Vinko Radić, umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i don Michele Capasso, rektor Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u sarajevskom naselju Vogošća. Drugoga dana trodnevnice misno slavlje su svojom nazočnošću uzveličali hodočasnici iz Tuzle, koji su u pratnji s. Zdravke Ravlić i s. Irene Bošnjak pohodili mjesto mučeničke smrti naših Blaženica u Goraždu i preko Pala došli u Sarajevo pridružiti se ostalim njihovim štovateljima u zajedništvu slavlja svete mise. Ni treći dan trodnevnice nije bio uobičajen. Misnom slavlju pridružili su se bogoslovi „Redemptoris Mater“ iz Vogošće, a njihovo prelijepo pjevanje sve nazočne je oduševilo. (kta/t.a.)