11.01.2016

Mjesečna duhovna obnova redovnica u Sarajevu

Razmišljanjem na temu "Ispovijed i euharistija u životu Bogu posvećene osobe" izložio je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.

U nedjelju, 10. siječnja 2015. održana je u poslijepodnevnim satima mjesečna duhovna obnova za redovnice u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Sudjelovalo je oko 60-ak redovnica grada Sarajeva. Susret je započeo razmišljanjem na temu "Ispovijed i euharistija u životu Bogu posvećene osobe" koje je izložio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

Na početku svoga razmišljanja, vlč. Kajinić je redovničku zajednicu usporedio s bankom u koju osobe ulažu svoja sredstva, tako i redovnice i Bogu posvećene osobe svoje darovane talente ulažu u redovničku zajednicu koja po različitosti talenata stječe bogatstvo Božjih darova koje treba aktivirati.

"Još smo u Godini posvećenog života, a započeli smo Godinu milosrđa. Navedena tema povezuje ove dvije milosne godine. Kroz sakrament ispovijedi i sami stječemo Božju veličinu opraštanja i razumijevanja drugih. Bez te milosti zajednica bi bila zvjerinjak, vladao bi zakon jačega. Ozračje za tirane i tiraniju. To bi mjesto više sličilo na vojarnu, a ne na redovničku zajednicu.

S obzirom na sakrament euharistije – vlč. Kajinić je istaknuo kako – ima važno mjesto u životu redovničke zajednice. Isus nas hrani, zato i mi hranimo jedni druge. Postajemo hostija jedni drugima, pričešćujemo se jedni drugima, živimo jedni od drugih i jedni za druge. Po euharistiji mi smo 'životna infuzija' jedni drugima. Ako u zajednici nema takvih promišljanja i odnosa, onda je zajedništvo velik teret, gdje se članovi slamaju. Takva zajednica je opterećena ljubomorama, nepodnošljivostima i ogovaranjima. To je plodno tlo za narcisoidnost, posesivnost i razne klanove.

Ispovijed i euharistija su vez zajedništva i temelj posvećenog života, a sam Krist središte i put po kojem je moguće doživjeti preobrazbu u redovničkoj zajednici", zaključio je vlč. Kajinić.

Nakon razmišljanja slijedilo je euharistijsko klanjanje te sakrament ispovjedi, a duhovna obnova je završena euharistijskim slavljem koje je također predslavio vlč. Kajinić. Pjevanje su animirale kao i liturgijska čitanja čitale Školske sestre franjevke Krista Kralja Provincije Svete obitelji. (kvrpp bih)