09.11.2011

Talijanski redovnici raspravljali o svojoj budućnosti u Italiji

Pod geslom 'Sučeljavanja i očekivanja od budućnosti Crkve u Italiji. Koja je zadaća redovnika? U ponedjeljak je u Firenci započela 51. skupština talijanske Konferencije viših poglavara.

U uvodnom predavanju salezijanac don Alberto Lorenzelli, predsjednik skupštine, objasnio je da kršćanstvo nije bilo samo radosna vijest, jer evanđelje nije samo priopćavanje nečega što se može spoznati, nego ono donosi plod i mijenja život.

Govoreći o budućnosti, rekao je da zamišljanje budućnosti izriče očekivanje smisla, smisla kao vježbališta nade nekoga čiji je pogled trajno uprt u Isusa razapetog, siguran u uskrsnuće. Vježbanje nade znači, smatra don Lorenzelli, znači vidjeti ono što je pozitivno, naučiti prepoznavati svjetla, znati prihvatiti i poduprijeti i najneznatnija iskrenja koja postoje i koja nam pokazuje nada kao sjemenje nove stvarnosti.

Govoreći o redovničkom životu naveo je brojne opasnosti da se redovništvo zatvori u sebe, stoga je potreban otvoreni identitet, budući da, kako je istaknuo monsinjor Crociata, tajnik Talijanske biskupske konferencije, može darivati se i prihvaćati samo onaj tko ima čvrst identitet – kazao je don Lorenzelli.

Govoreći o redovničkom identitetu i poslanju, ustvrdio je da se u poslanju skriva velika opasnost ako se ono ne oslanja na čvrst redovnički identitet. Svaštarimo i začepljujemo rupe, često smo vrlo velikodušni s krajevnim crkvama. Činimo ono što nije naša zadaća a na štetu svoga identiteta: u opasnosti smo da padnemo u meljući žrvanj trenutačne žurnosti, koja nam nemilosrdno isisava krv, a za uzvrat pruža blijedo priznanje – objasnio je don Lorenzelli.

Naprotiv, - dodao je – poželjno je snažnije sučeljavanje s crkvenim subjektima (krajevnim crkvama, skupinama pokretima, iskusnim i stručnim laicima) upravo da izbjegnemo urušavanje vlastitoga identiteta, da se ne dogodi da svjedočimo nešto u što nitko ne vjeruje, jer se ne uklapa u široko poimanje drugih crkvenih stvarnosti – ustvrdio je don Lorenzelli.

Osvrćući se na novu evangelizaciju, Predsjednik konferencije viših redovničkih poglavara, predložio je da se s pouzdanjem ulaže u laikat. Glede toga podsjetio je na knjigu „Učitelji čovječanstva u Kristovoj školi, koju je napisao profesor Giuseppe Savagnone.

Autor tvrdi: „Ima se naučiti moliti i izvan crkvi (...) U konačnici sva je zadaća pastorala da pomogne hod na dugom putu koji nas dijeli od staroga Adama, uvučenog u jazbinu da se skrije od Boga i od sebe, i novoga Adama, odnosno Isusa, koji odbija skrivanje a izlaže se da prihvati druge, s rukama raširenim na križu – podsjetio je Salezijanc i dodao:
Da bi se prevalio taj put valja ići putem posvemašnjeg pouzdanja da Bog nije sudac nego liječnik“. Stoga je jedan o glavnih zadataka redovnika naći vrijeme i prostor besplatnosti te omogućiti da se zajednice (redovničke, župe i pokreti) započnu ustrojavati kao škole želje, dara i prijateljstva – zaključio je don Lorenzelli. (kta/rv)