19.07.2016

Oblačenje redovničkog habita u franjevačkoj crkvi u Mostaru

Jedanaestorica novaka Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM obukla su franjevačko odijelo i tako započeli godinu novicijata.

U nedjelju, 17. srpnja 2016., za vrijeme Svete mise u prepunoj franjevačkoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Mostaru redovničko franjevačko odijelo obukla su jedanaestorica novaka Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM i tako započeli godinu novicijata, odnosno godinu kušnje, razdoblje upućivanja u redovnički život po pravilu sv. Franje.

Dva kandidata došla su u novicijat nakon završene Franjevačke klasične gimnazije u Visokom: fra Ivan Crnogorac iz župe Bezgrješnog začeća BDM – Posušje i fra Robert Radić iz župe Sv. Mihovila Arkanđela – Drinovci. A devetorica su u novicijat ušla nakon provedene godine postulature u samostanu u Mostaru: fra Slavko Anđelić iz župe Sv. Kate – Grude; fra Fran Ćorić iz župe Sv. Ante Padovanskoga – Humac; fra Marko Galić iz župe Uznesenja BDM – Široki Brijeg; fra Ivan Malić iz župe Navještenja BDM – Velika Gorica; fra Marin Mikulić iz župe Sv. Petra i Pavla – Kočerin; fra Đuro Ravenšćak iz župe Sv. Martina – Dugo Selo; fra Ivan Tomić iz župe Sv. Mateja – Mostar; fra Slaven Tomić iz župe Sv. Ante Padovanskoga – Humac; fra Mate Zlomislić iz župe Bezgrješnog začeća BDM – Posušje.

Obred oblačenja predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko u koncelebraciji s generalnim definitorom fra Ivanom Sesarom, generalnim vikarom don Željkom Majićem, provincijskim vikarom fra Ivanom Ševom, gvardijanom fra Ikom Skokom, dosadašnjim meštrom postulanata, a od sada meštrom novaka, fra Stankom Mabićem, te još s oko četrdesetak svećenika.

Poseban gost ovog slavlja bio je apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, koji je predslavio Svetu misu i uputio riječi pozdrava, čestitke i ohrabrenje kandidatima koji oblače franjevački habit i žele iz bližega slijediti Krista po primjeru sv. Franje. Potaknuo ih je da poput Marije budu do nogu Isusovih i upijaju njegove riječi, razlažući evanđeoski tekst današnje nedjelje o Marti i Mariji.

Na slavlju su nazočili predstavnici pravoslavne Crkve iguman i još jedan kaluđer iz manastira u Žitomisliću.

Prije homilije na prozivku kandidati su odgovorili njihovim „Evo me!“

Provincijal fra Miljenko je u prigodnoj propovijedi razmišljao o Crkvi i redovničkoj zajednici u njoj te da su opstanak i pomlađivanje redovničkih i svećeničkih zajednica sami po sebi gotovo neka vrsta čuda. „Mi večeras – kako već rekoh u početku – nazočimo jednome malome čudu. Ovih 11 mladića dobilo je na određen način od Boga poticaj da stupe u Franjevački red i u njemu služe Bogu po primjeru sv. Franje. Naša franjevačka provincija nije rodila te mladiće, a oni joj se ipak sinovski pridružuju kao da ih je rodila. Ne moramo uopće i nikada znati sve pojedinosti što ih je potaklo i kako se dogodilo da su došli ovamo. Ali smo uvjereni, ako budu surađivali s Božjom milošću, Bog će izvesti u njima ono što je naumio. Mi kao redovnička zajednica, zajedno s vama, dragi roditelji, i još šire: kao vjernička zajednica, moramo učiniti ono što je na nama: moliti i moliti za ove mladiće i buduće koji će doći“.

Nadalje u homiliji, obraćajući se kandidatima, fra Miljenko im je izrekao riječi dobrodošlice te im uputio poticajne riječi. „Zato vam najprije izričem dobrodošlicu u našu zajednicu hercegovačkih franjevaca, a odmah nakon toga čestitam vam na hrabrosti. I kažem: samo hrabro naprijed. Ne bojte se teškoća. Tko god svoj život preda u Gospodinove ruke, moći će radosno na koncu života reći sa sv. Pavlom: „Znam komu sam povjerovao.“ (2 Tim 1,12)“.

Na kraju homilije fra Miljenko je uputio riječ zahvale. „Sjećajte se Isusovih riječi: 'Svaki koji radi mene ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili njive, stostruko će primiti i baštiniti život vječni.' (Mt 19,29). Evo, učinimo zajednički sve što možemo učiniti da se ove riječi na vama potpuno ispune. Hvala fra Stanku, fra Mati i čitavoj ovoj zajednici u Mostaru, na čelu s gvardijanom fra Ikom, koja vas je kroz ovu godinu postulature pratila. Vašu mladenačku radost s kojom ste živjeli ovdje, ponesite u Novicijat i podijelite s braćom s kojom ćete živjeti. Dragi roditelji naših kandidata! Vaše se obitelji na neki način životno pridružuju ovoj Zajednici. Dobro nam došli preko svojih sinova. Znam da ovakvi događaji ne mogu proći bez koje vaše suze. Ali, s tim suzama radosnicama vi zalijevate najljepša nebeska stabla! Bog vas sve blagoslovio! Amen.“

Nakon homilije uslijedio je obred oblačenja. Nuncij Pezzuto je blagoslovio habite, a provincijal fra Miljenko ih predao novacima, a u oblačenju su im pomogli gvardijani, meštar, župnici rodnih župa kao i još neki fratri.

Potom su svi čestitali novim fratrima, što je izazvalo mnoge suze radosnice ne samo kod rodbine nego i kod ostaloga Božjega puka.

Na kraju Misnog slavlja riječi pozdrava, čestitke i zahvale uputio je mostarski gvardijan fra Iko naglasivši da su zvanja plod naše molitve i Božjeg dara. „Ustvari, ovi mladići su čudo od Božjeg dara. Bog nas je obdario jedanaestoricom mladića na čemu mu od srca zahvaljujemo. Ista zahvala je upućena odgojiteljima u Visokom i Mostaru, roditeljima i svima onima koji mole za duhovna zvanja“.

Na Svetoj misi pjevao je zbor bogoslova. Liturgijskom asistencijom, u kojoj su sudjelovali naši bogoslovi, ravnao je fra Perica Ostojić a Evanđelje pijevnim glasom navijestio fra Antonio Šakota.

Poslije Svete mise fratri, časne sestre, obitelji, rodbina i prijatelji novaka nastavili su druženje u samostanskom klaustru. Nakon toga novaci su sa svojim meštrom fra Stankom krenuli put Humca u novicijat. (kvrppbih/kta)