11.11.2011

Priprava za proslavu obljetnice dolaska sestara milosrdnica u BiH

Na početku Misnog slavlja mons. Kesedžić je pozdravio sestre, vjernike i sve slušatelje Radio Marije te naglasio da su na ovu Svetu misu došli izreći zahvalu svim sestrama koje su djelovale kroz 140 godina u BiH

Prvi dan trodnevnice koja je organizirana kao duhovna priprava za proslavu 140. obljetnice dolaska sestara milosrdnica u BiH poklopio se sa cjelodnevnim klanjanjem u crkvi sv. Vinka svakog četvrtka, koje je započelo na svetkovinu sv. Vinka 1998., kad je ova crkva bila obnovljena, a nakon što je bila devastirana i izravno pogođena tijekom rata. Sveto misno slavlje ovog prvog dana predvodio je mons. Luka Kesedžić, ekonom biskupije i rektor ove crkve, koji duži niz godina, između ostaloga, četvrtkom dolazi predvoditi Misu u 8 sati.

Na početku Misnog slavlja mons. Kesedžić je pozdravio sestre, vjernike i sve slušatelje Radio Marije te naglasio da su na ovu Svetu misu došli izreći zahvalu svim sestrama koje su djelovale kroz 140 godina u BiH, te se zahvaliti sestrama koje danas žive i rade, nesebično i požrtvovno. Zahvalu je također uputio i Svevišnjem Gospodinu koji će „doći u ovoj nekrvnoj žrtvi na ovaj oltar i nama se darovati“.

Tijekom propovijedi mons. Kesedžić se osvrnuo na povijesni hod sestara milosrdnica, od dolaska prvih šest sestara iz Zamsa u Zagreb 1845, osamostaljenja Družbe Zagrebačkih milosrdnica prije 155 godina, te 140 godina od dolaska prvih sestara u BiH 14. studenog 1871. Također je spomenuo godine dolaska sestara u druge gradove BiH. Naglasivši da su sestre došle u Bosnu i Hercegovinu da otvaraju škole, uče djecu i mlade moljenju, rade u bolnicama i na socijalnim projektima, istakao je da su pošle s povjerenjem Gospodina kojemu su se nesebično predale. Ispričavši priču o tome kako su se susrele Dobrota i Zahvalnost, mons. Kesedžić je podsjetio kako puno puta kroz ovih 140 godina sestrama nije bilo zahvaljeno koliko je trebalo. „Ni javni djelatnici, službenici i političari društveni mediji to ne čine niti izlaze sestrama u susret u njihovim potrebama. Radije će vam na ulici strgati križ koji nosite oko vrata nego da zahvale za dobra djela koja ste im učinili na prosvjetnom, zdravstveno i socijalnom polju“, kazao je mons. Kesedžić te pohvalio grupu učenika iz Katoličkog školskog centra srednje medicinske škole koji su sudjelovali na Misi. Naglasio je da nije bilo lako sestrama skinuti šlajer i ići raditi u bolnicu ili u neke urede, te da im nije bilo lako ni kad su morale ostaviti svoje samostane. Podsjetivši da i danas imaju poteškoća jer ne mogu useliti u svoju zgradu radi toga što nema puta do ulaza, osvrnuo se i na činjenicu da su malobrojni oni koji dolaze u ovu crkvu kako bi iskazali zahvalnost Bogu i sestrama. Osvrćući se na sv. Evanđelje o pet mudrih i pet ludih zaručnica, istaknuo je da svi mi sebi želimo najbolje i biramo samo što je dobro za nas. „Imamo našu uljanicu koju nosimo kroz život. Upaljena je na krštenju a kroz život nadolijevamo ulje da ta uljanica svijetli. Znamo što se dogodi kad u automobil ulijemo loše gorivo. Tako je i sa lošim uljem koje ulijevao u naše životne uljanice. Ugasit će nam se uljanica i nećemo se susresti sa našim Gospodinom u Kraljevstvu Nebeskom“, kazao je mons. Kesedžić, poručivši ujedno mladima da se ne povode za modernim porocima. Pozvao je sve da čine dobro i da budu zahvalni Gospodinu i onima koji im pomažu, te zahvalni sestrama koje su tu da daju primjer i da jače svijetle. Okupljene je potaknuo i da ovih dana jače i žarače mole za sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga. (kta/a.m.)