17.10.2016

Mjesečna duhovna obnova redovnica u Sarajevu

Prvu u nizu mjesečnih duhovnih obnova za redovnice grada Sarajeva vodio je i predslavio euharistijsko slavlje vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

U nedjelju 16. listopada vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić vodio je prvu u nizu duhovnih obnova za redovnice grada Sarajeva što se tijekom pastoralne godine mjesečno održavaju u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Susret je započeo u 15.30 na temu himna ljubavi sv. Pavla (1 Kor 13, 4-7) a završio euharistijskim slavljem koje je također predslavio kardinal Puljić u koncelebraciji duhovnika bogoslova vlč. Jakova Kajinića. Sudjelovalo je sedamdesetak redovnica.

Kardinal je kao temelj za svoje razmišljanje, koristio misli iz pobudnice pape Franje "Amoris laetitia" ("Radost ljubavi"). Uz pomoć Powerpoint prezentacije, iznio je neke karakterstike ljubavi kako ih u svom hvalospjevu niže sv. Pavao. Istaknuo je kako je najvažnija životna lekcija naučiti ljubiti. „Ljubav uvijek uključuje vid dubokog suosjećanja, koje vodi do prihvaćanja druge osobe kao dijela ovog svijeta, čak i kad se on ili ona ponašaju različito od onoga što bih ja želio; Ljubav je od Boga a Bog je Ljubav; Ljubav nije arogantna, doslovno znači da se ne nadima pred drugima. Ljubav nije gruba u postupanju. Uljudnost je škola osjetljivosti i nesebičnosti koja zahtjeva od osobe da njeguje svoj um i svoje osjećaje, da nauči slušati, govoriti, i u određenim trenutcima šutjeti. Svako ljudsko biće dužno je biti prijazno s onima koji ga okružuju. Uljudna ljubav iznjedruje veze, njeguje odnose, stvara nove mreže integracije i plete čvrsto društveno tkivo, stoga je važno suzdržati se od osuđivanja, obuzdati sklonost upućivanja oštre i nemilosrdne osude; Ljubav vjeruje i daje slobodu drugome, ne pokušava sve držati pod kontrolom. Ta otvorenost omogućuje iskrenost i transparentnost i obogaćuje odnose te izgrađuje zajedništvo u povjerenju i otvorenosti za suradnju; Ljubav je snaga koja pomaže boriti se protiv svakog zla i koja pobjeđuje zlo. Ljubav usprkos svemu“, zaključio je kardinal u svom razmišljanju.

Nakon razmišljanja slijedilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu i sakrament ispovjedi.

U svojoj homiliji kardinal Puljić je okupljenim redovnicama govorio o molitvi kao važnom sredstvu koje pomaže u životnim borbama i pobjedama. „Molitva je razgovor, ali i slušanje kako bi Bog mogao prodrijeti i osvojiti naše misli, osjećaje i sve pore života. Molitveni stav slušanja možda zaboravljamo, stoga je važno učiti slušati. Ljudsko tijelo ne voli molitvu, u žurbi je i obično dok molimo dolazi nam 100 ideja. U toj borbi da budemo s Isusom i da se s njim družimo, važno je odrediti mjesto i vrijeme molitve, kasnije znači nikada.“  Kardinal je također istaknuo da možda premalo zahvaljujemo. Stoga je okupljenje redovnice potaknuo na zahvaljivanje i predanje. Na kraju je nadbiskup Puljić sve sudionice pozvao „da budu suradnice za ostvarivanje Božjega plana te da primljene talente ulože u Božju proslavu po primjeru Bl. Djevice Marije.“

Za vrijeme euharistijskog slavlja sviranje je animirala liturgijska sekcija bogoslova, a pjevale su okupljene redovnice grada Sarajeva.

(kvrpp bih)