15.11.2011

Austrija: Više od 50.000 učenika pohađa redovničke škole

edovničke škole, koje pohađa oko 51.500 učenika, vrlo su različite, od posebnih škola, osnovnih i srednjih škola, novih srednjih škola i gimnazija do različitih srednjih i viših strukovnih škola.

Redovništvo daje važan doprinos domovinskom odgojnom sustavu, od vrtića pa sve do stručnog osposobljavanja. U Austriji, naprimjer, postoji nešto više od 300 privatnih katoličkih škola, s više od 70.000 učenika, a oko tri četvrtine škola su redovničke. Redovničke škole, koje pohađa oko 51.500 učenika, vrlo su različite, od posebnih škola, osnovnih i srednjih škola, novih srednjih škola i gimnazija do različitih srednjih i viših strukovnih škola. U navedene podatke uključene su i neke izobrazbene ponude za odrasle osobe, prije svega u zdravstvenom sektoru.

U brojkama vodi Beč, s više od 15.850 učenika u redovničkim školama. Slijedi Gornja Austrija (s oko 10.250 učenika), Donja Austrija (oko 7950) i Štajerska (oko 4520). Po 3650 učenika pohađa redovničke škole u Salzburgu i Tirolu, a u Vorarlbergu ih je oko 2680, u Gradišću 1500 i u Koruškoj 1240.

Prema riječima voditelja "Udruženja redovničkih škola" Rudolfa Luftensteinera, priliv učenika u katoličke škole je velik i povećava se iz godine u godinu. Kao i u mnogim drugim područjima, većina redova više ne može voditi svoje škole samo vlastitim snagama. Zato se osnivaju udruženja koja vode škole u ime redova. Glavna svrha udruženja je smanjivanje obveza redova u upravljanju školama.

Jedan primjer je "Udruženje redovničkih škola", koje je osnovano godine 1993. te vodi mnoge redovničke škole, prije svega u Beču, Donjoj Austriji i u Gradišću. Govoreći za "Kathpress", Luftensteiner ističe da katoličke škole uvode nove postupke odgoja i izobrazbe, reformirajući sve što je nužno obnoviti te poštujući ono "što mladi ljudi trebaju da bi se mogli razviti u neovisne osobe". Djeca i mladi imaju pravo na takvo obrazovanje, što odgovara i kršćanskoj slici čovjeka.

Više od polovice škola koje vodi "Udruženje austrijskih redovničkih škola" uvelo je samostalnu odgojno-obrazovnu psihološku službu, a njena zadaća je prije svega sprječavanje nasilja i svih zloporaba, pomažući roditeljima i odgojiteljima u njihovim obvezama.

Osim rada u školama, austrijsko redovništvo mladima nudi i smještaj u domovima i internatima. Oko 1700 djece i mladih koristi tu ponudu. Redovništvo je angažirano i u dječjim vrtićima. Samo u Beču "Udruženje katoličkih dječjih vrtića" upravlja s oko 30 dječjih vrtića i jaslica, s ukupno oko 5000 djece. Ako se njima pribroje i župni dječji vrtići, onda broj djece u katoličkim vrtićima iznosi oko 11.000. (IKA)