16.07.2018

Proslavljen sv. Bonaventura zaštitnik samostana u Visokom

Euharistijsko slavlje je predvodio fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene u suslavlju braće svećenika iz Visokog, Fojnice i Sarajeva.

Bratstvo franjevačkog samostana u Visokom na čelu s gvardijanom fra Franjom Radmanom proslavilo je u nedjelju 15. srpnja svoga zaštitnika sv. Bonaventuru. Sveti Bonaventura zaštitnik je samostana, ali i visočke župne zajednice okupljene na misnom slavlju koje je u samostanskoj i župnoj crkvi uz koncelebraciju braće svećenika iz Visokog, Fojnice i Sarajeva, predvodio fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene.

Provincijal je u propovijedi sv. Bonaventuru usporedio sa sv. Franjom, naglasivši kako je sv. Bonaventura jako pridonio ustrojstvu Franjevačkog reda. Duboku vjeru i predanje dvojice svetaca fra Jozo je predočio okupljenima kao izazov današnjeg vremena kada smo kao vjernici pozvani biti „sol zemlje i svjetlo svijeta" (Mt 5, 13-14).

Pojedini biografski podaci ponovljeni su i kroz molitvu vjernika u kojoj je zagovoru sv. Bonaventure preporučen Franjevački red, posebno braća Bosne Srebrene, da bogata tradicija te Provincije i duboka vjera obitelji iz kojih su braća potekla bude nadahnuće za ustrajno življenje sadašnjosti i neustrašiv hod u budućnosti. Mnogi su svoje prve redovničke dane proveli upravo u visočkom bratstvu. Okupljeni vjernici molili su stoga neka ne presuši izvor redovničkih i svećeničkih zvanja za ponosnu Bosnu te da danas kada se ta zajednica suočava s novim izazovima ne zaboravi svoju desetljetnu odgojno-obrazovnu djelatnost, prepoznatu u Visokom i Bosni i Hercegovini.

Na kraju misnog slavlja svima je još jednom zahvalio gvardijan Radman. Pozvao je braću svećenike, redovnice i sve okupljene vjernike u veliku đačku blagovaonicu na ručak i nastavak zajedničkog druženja. (IKA)