22.08.2018

Franjevačka ljetna škola duhovnosti u Srebrenici

Ovogodišnji predavač FLJŠ je fra Ivan Šarčević, profesor pastorala s Franjevačke teologije u Sarajevu koja je ujedno i organizator škole od 2012. godine.

U ovogodišnjoj Školi duhovnosti kroz predavanja, susrete, razgovore i uz molitvu, Misno slavlje i druge sakramente, polaznici će obnoviti i potvrditi svoje spoznaje o sv. Franji i povijesti Bosne Srebrene

Na korijenima i u kolijevci Franjevačke provincije Bosne Srebrene i ove godine je od 19. do 22. kolovoza 2018. u Srebrenici upriličena Franjevačka ljetna škola duhovnosti. Kroz predavanja, susrete, razgovore i uz molitvu, Misno slavlje i druge sakramente, polaznici će i ove godine još više obnoviti i potvrditi svoje spoznaje o sv. Franji, povijesti Franjevačke provincije Bosne Srebrene, kao i željama i mogućnostima nasljedovanja Krista kako je to činio i sam sv. Franjo.

Predavač ove godine je fra Ivan Šarčević, profesor pastorala s Franjevačke teologije u Sarajevu koja je ujedno i organizator škole od 2012. godine. Koordinator prvih godina je bio fra Pero Vrebac, a već drugu, odnosno treću godinu školom koordinira fra Joso Oršolić, te kao župnik Zvornika i Srebrenice želi polaznike ovog lijepog projekta provesti povijesnim predjelima Bosne Srebrene.

Fra Ivan je na svoja predavanja stavio naslov: Sveti Franjo Asiški – uzor i za naše vrijeme.

U tri, odnosno četiri dana, koliko traje škola, predavanja su sa slijedećim temama: „Franjo Asiški u kontekstu svoga vremena – kratki životopis“, „Franjo Asiški i siromaštvo“, „Franjo Asiški i princip bratstva“, „Temeljne oznake bosanskog franjevaštva – kratka povijest Bosne Srebrene kroz glavne povijesne prekretnice i protagonist“ i „Franjini i naši ideali“. Nakon predavanja uslijediti će rasprava.

Budući da su predavanja u prijepodnevnom vremenu, a Misno slavlje u podne i krunica, vrhunac susreta, popodne je određeno za radni dio, tj. posjetu važnijim povijesnim lokalitetima, upoznavanje s bogatom poviješću ovih krajeva, posebno rimskog vremena (Municipij u Skelanima), franjevačkim korijenima: samostan i crkva sv. Marije u Srebrenici, Bratuncu i Zvorniku. Također su u programu posjeta pravoslavnom manastiru iz 13. stoljeća u Sasama, zadužbini Soko grad u Srbiji, te drugim pravoslavnim i islamskim bogomoljama. Memorijalni centar u Potočarima i molitva za žrtve rata su neizostvna zadaća Franjevačke ljetne škole.

Sudionici u svim svojim molitvama poput sv. Franje mole za dobro i mir, duhovnu i materijalnu obnovu ruševina, kao i za mir među svim narodima Bosne i Hercegovine, Srednjeg Podrinja. (fia)