24.10.2018

Održan molitveno-odgojni seminar za srednjoškolke

Na susretu se okupilo četrnaest djevojaka, polaznica srednjoškolskog obrazovanja. Voditeljice seminara bile su s. Ivana Jurišin i s. Ivana Markotić.

Od 19. do 21. listopada 2018. godine, u Kući mira u Međugorju održan je molitveno-odgojni seminar na temu Na svetost pozvani. Na susretu se okupilo četrnaest djevojaka, polaznica srednjoškolskog obrazovanja. Voditeljice seminara bile su s. Ivana Jurišin i s. Ivana Markotić.

"Poslužile smo se apostolskom pobudnicom pape Franje Radujte se i kličite kako bismo se popele na Goru blaženstava i čule Besjedu Isusovu. Iako nam se Blaženstva, u prvi mah, mogu činiti kao proturječje našim životnim težnjama ona ostaju jedini i istinski put u život. Papa Franjo veli: Ona su poput kršćaninove osobne iskaznice. Tako, ako se netko od nas pita što činiti da bi se postalo dobrim kršćaninom, odgovor je jasan, treba činiti, svatko na svoj način, ono što nam Isus kaže u govoru o blaženstvima. 

Naša srca, pobuđena poticajima Svetoga Oca, uspinjala su se na Goru blaženstava i slušala odjek riječi Blago vama. U razmatranju a nakon toga i u radu u skupinama, djevojke su imale priliku osluškivati te blage riječi kao upute za sretan i ispunjen život. Podijeljene u skupine izrađivale su plakate i pronalazile u svom srcu razloge kako bi uistinu poslušale Božji govor i pretočile ga u svoj život. Kroz igru, u kojoj su materijali ograničeni a zahtjev visoko postavljen, bile su potaknute iskoristiti vlastite potencijale, inteligenciju, kreativnost, sposobnost suradnje, vodstva… Rad u skupini bio je i prigoda da osvijeste temeljne, kršćanske vrednote koje život čine lijepim, kvalitetnim i u konačnici svetim.

U razmatranju o Srcu Isusovu, izvoru života i svetosti, pronalazile su ljubav kojom su ljubljene od Oca nebeskog, kao i ljubav svoje obitelji te bile pozvane iskazati ljubav osobama za koje smatraju da im pokazuju nedovoljno ljubavi. Trag je to blaženstava koja nas pozivaju na plivanje protiv struje te ih možemo živjeti samo ako nas Duh Sveti prožme svom svojom snagom i oslobodi od slabosti sebičnosti, lijenosti, oholosti, kako kaže papa Franjo.

Lijepo nas je vrijeme izmamilo na Podbrdo gdje smo, u molitvi krunice izrekle svoje molitve, prošnje i zahvale. Uz slavlja svetih misa, pristupanja sakramentu pomirenja, djevojke su se i ovaj put biranim riječima osvrnule na pobožnost klanjanja Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu kao najljepšem dijelu našeg susreta.

I za kraj, preostaje nam još jednom poslušati riječi Svetog Oca: Dopustimo mu (Isusu kao Učitelju) da nas pogodi svojim riječima, da nas izazove, da nas pozove na stvarnu promjenu života. Inače će svetost ostati samo na riječima", napisala je u svom osvrtu na održani seminar, s. Ivana Markotić.

(s. Ivana Markotić)