29.04.2019

Započeo kapitul Franjevačke provincije Sv. Križa - Bosne Srebrene

Na kapitulu koji će trajati do 3. svibnja raspravljat će se o važnim pitanjima za Provinciju i također će biti izabrani novi članovi Uprave za naredno trogodište.

U samostanu sv. Pavla na Nedžarićima 29. travnja 2019. započeo je intermedijalni provincijski Kapitul Franjevačke provincije Sv. Križa - Bosne Srebrene. Na ovom provincijskom kapitulu Bosne Srebrene, koji će trajati do 3. svibnja i na kojem će se raspravljati o važnim pitanjima za Bosnu Srebrenu, također će za naredno trogodište biti izabrani novi članovi Uprave Provincije.

Slavlje Kapitula započelo je Svetom misom koju je u oratoriju franjevačke teologije, zajedno s provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem i prisutnim kapitularcima, predvodio mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Na Kapitulu po službi i po izboru sudjeluje 59 franjevaca Bosne Srebrene.

Nakon Svete mise i doručka uslijedile su 4 plenarne sjednice predviđene za prvi dan Kapitula na kojima se – kao što će to biti slučaj i u narednim danima slavljenja Kapitula – razgovaralo o važnim pitanjima, perspektivama i izazovima za sadašnje ali i za buduće vrijeme franjevačke zajednice.

Prvoga dana svoja izvješća podnijeli su provincijal fra Jozo, koji je prikazao cjelokupno stanje u Provinciji, zatim je o pitanjima ekonomije izvještaj podnio ekonom Provincije, te je na koncu o stanju u odgojnim institucijama: Sjemeništu, Postulaturi, Novicijatu i Bogosloviji govorio i odgojitelj franjevačkih bogoslova. Nakon svih izlaganja fratri su mogli raspravljati i zajednički promišljati o svim spomenutim temama.

"Nadamo se da će ovaj Kapitul, po zagovoru našega utemeljitelja sv. Franje Asiškoga, donijeti važne odluke na dobrobit naše franjevačke zajednice i na duhovnu korist naroda kojemu služimo".

(www.bosnasrebrena.ba)