12.05.2019

Proslava "Nedjelje dobrog pastira" u Livnu

Na poziv livanjskog župnika fra Vinka Sičaje novaci Bosne Srebrene sudjelovali su u animiranju misnog slavlja i promociji duhovnih zvanja.

Na četvrtu uskrsnu nedjelju ili nedjelju Dobrog pastira, novaci Bosne Srebrene pozvani su u župu Svih svetih u Livnu. Nedjelja Dobrog pastira u crkvenom kalendaru označena je kao dan kad bi se intenzivnije trebalo moliti za nova duhovna zvanja. Tom prilikom livanjski župnik fra Vinko Sičaja odlučio je napraviti promociju duhovnih zvanja u svojoj župi.

Novaci su sudjelovali na Misi u 8.30 te na svečanoj pučkoj Misi u 10 sati. Te su za vrijeme Mise ministrirali, čitali i pjevali. Svete mise je predslavio meštar novaka fra Marinko Baotić koji je u svojoj homiliji istakao važnost duhovnih zvanja u životu katoličke zajednice. Fra Marinko je posebno istakao problem klevetanja i ogovaranja svećenika, rekavši da je to jedan od glavnih razloga zašto se mladi boje odvažiti na taj korak da kažu Gospodinu svoj: „Evo me!“

Ovom je prilikom provincijal Franjevačke provincije Svetoga Križa Bosne Srebrene, fra Jozo Marinčić uputio poslanicu župnicima u kojoj moli svu braću na župama i samostanima da mole i rade u svrhu održavanja budućnosti Provincije u teškim vremenima koja su pred njima. Moli svu braću da učine sve što je u njihovoj mogućnosti s ciljem promoviranja upisa u Sjemenište i Postulaturu u Visokom.

Nakon Svete mise po već ustaljenom običaju nastavljeno je bratsko druženje uz nedjeljni ručak kojeg je i ovog puta pripremio veliki prijatelj fratara, a posebice novaka Vjeko Barać.

"Iskreno zahvaljujemo župniku fra Vinku i njegovim kapelanima fra Ivanu i fra Emanuelu na pozivu i srdačnom prijemu. Ovim putem pozivamo sve da u svojim osobnim i obiteljskim molitvama zamole Gospodara žetve da pošalje nove radnike u svoju žetvu, da ohrabri sve one koji su osjetili Božji poziv, ali se ne usuđuju na njega odgovoriti i za sve one koji su se već odazvali da im Gospodin podari snage da ne posustanu i ne malakšu u svom pozivu", poručili su iz Franjevačkog novicijata Bosne Srebrene. (www.bosnasrebrena.ba)