14.11.2021

Siromaha odjenuti

"Bijah gol i obukoste me"

Prorok Izaija ubraja ovaj čin milosrđa u post koji je Gospodinu po volji: „podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola...“ (Iz 58, 7). Isus u Matejevom evanđelju obećaje i nagradu za to: bijah gol i obukoste me, dođite u kraljevstvo pripravljeno za vas (usp. Mt 25, 31-44). Jer sve što bližnjima činimo, Njemu činimo. A što to zapravo Njemu činimo ovim djelom milosrđa?

Gola odjenuti najprije može značiti dati onome koji nema, koji je u materijalnoj potrebi. A da bi to bio pravi post, poput onoga koji spominje prorok Izaija, pokušati dati svoje, onako kako bismo i sebi, ne od svog suviška.

Gola zaogrnuti može značiti i pokriti nečiju sramotu (kao što su to učinili, primjerice, Noini sinovi, usp. Post 8, 20-23). Čuvati čednost i opomenom i primjerom.

Gola zaogrnuti može značiti i nečije slabosti i mane omotati milosrđem i praštanjem, zadržati ih za sebe, a ne prenositi drugima.

Gola zaogrnuti možemo i ako svako ljudsko biće promatramo čistim očima, u dostojanstvu Božjeg stvorenja, kao djelo Božje, ne kao objekt ili sredstvo vlastite zabave ili užitka.

Gola zaogrnuti znači naposlijetku i svoje dostojanstvo čuvati, biti hram Duha Svetoga.

I dok u Svetom pismu nalazimo izraz „gol“, u katekizmu se koristi riječ „siromah“. Siromaha obući može značiti i svakome dati ono što mu je potrebno, svakome njegov dio, kao odjeća koju biramo po veličini i prilici. Vrijeme provedeno s djecom obući u jarke boje, igru i radost. Za prijatelje u strpljenje i ljubav, za starije i bolesne u brigu i utjehu. Sebe oblačiti da bi drugoga poslužili.

Ali siromaha obući znači i bogata svući, riječima i primjerom ukazivati na bogatstvo koje guši, ubija duh. Uklanjati suvišno. Ne zatrpavati druge i sebe stvarima.

Sve svlačiti dok ne ostanemo posve goli – pred Njim upravo ono što jesmo. Da nas On tada, kao Dobri otac, zaogrne najljepšom haljinom. Jednom, koja je sasvim dovoljna. Da obučeni u Krista ostanemo siromasi duhom. Jer takvih je kraljevstvo nebesko.

(www.domonikanke.org/s. Jana Dražić OP)