09.04.2012

Nema uskrsnuća bez muke i smrti!

Uskrsna čestitka provincijala franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Lovre Gavrana

Draga braćo i sestre diljem svijeta,

svi vi koji vjerujete u Isusa Krista raspetog i uskrslog – SRETAN VAM USKRS!

Sv. otac papa Benedikt XVI proglasio ovu godinu godinom vjere.

Izuzetno je potrebno današnjem čovjeku da sebi posvijesti važnost vjere i da produbi i učvrsti svoju vjeru, jer su mnogi ljudi današnjice u velikoj mjeri izgubili vjeru i povjerenje u sve na svijetu, a na Boga rijetko kad i pomisle.

Ali, života nema bez vjere i povjerenja.

Naime, svi mi još od majčina krila živimo od povjerenja u ljude koji nas okružuju: počevši od povjerenja u svoje roditelje i rodbinu, učitelje i odgojitelje, pa do povjerenja u svoje narodne i vjerske vođe, u svoju državu i međunarodnu zajednicu… To povjerenje nam ulijeva sigurnost i nadu, ali i ljubav prema osobama u koje se možemo pouzdati i na koje se možemo osloniti.

Ogromna većina nas vjernika je već s majčinim mlijekom počela hraniti svoju dušu također i vjerom i čvrstim povjerenjem u Boga, Stvoritelja i uzdržavatelja svega, na kojega su se uvijek oslanjali i naši roditelji i svi oni u koje od malena imamo povjerenje.

Nažalost, često se zna dogoditi i to da s punim pravom izgubimo povjerenje – čak i u one ljude u koje smo se godinama pouzdavali. Takvo iskustvo stvara duboku bol u duši i trajno opterećuje čovjeka. Ali, hvala Bogu, i u takvim okolnostima uvijek nam ostaje neokrnjeno i nepoljuljano povjerenje u Boga, čija je ljubav prema nama neupitna i čija mudrost i moć na kraju krajeva sve izvodi na dobro.

Mi kršćani vjerujemo u Isusa Krista, raspetog i uskrslog.

Ne vjerujemo samo u Isusovo uskrsnuće, zanemarujući njegovu muku, raspinjanje na križ, smrt i pokop – jer to bi bila iluzija. Nema uskrsnuća bez muke i smrti!

Ali ne vjerujemo ni samo u muku i smrt, jer bi nas takvo uvjerenje slomilo, satrlo i uništilo, umjesto da nam dadne snagu za život i oduševljenje za sveobuhvatnu ljubav – prema znanim i neznanim, prema prijateljima i neprijateljima, kao što nam daje vjera u Kristovu uskrsnu pobjedu nad mukom i smrću.

Isus Krist, raspeti i uskrsli, jest temelj naše vjere u Boga, čiju ljubav i vjernost ne može zaustaviti ni nepravda, ni mržnja, ni smrt, niti ikoje drugo zlo.

Iako Bog dopušta da naša vjernost bude iskušana raznim nevoljama, pa čak i zlobom drugih ljudi, On nam uvijek ostaje vjeran i spašava svoje vjernike i iz najbeznadnije situacije – što je potvrdio i uskrišenjem svoga Sina Isusa Krista od mrtvih. Nek mu je čast i slava uvijeke!

Zato naš narod na Uskrs radosno pjeva:

Veliko je sad veselje duše kršćanske,

jer nadvlada naš Spasitelj sile dušmanske.

On uskrsnu kako reče – veselimo se;

aleluja, aleluja – i radujmo se!

S tim veseljem, s tom radošću i s tom vjerom u Krista raspetog i uskrslog – svima vam želim: Sretan Uskrs!

Neka uskrsli Krist Gospodin blagoslovi vas, vaše obitelji, vaše prijatelje, sav svoj vjerni narod i sve ljude dobre volje – i neka nas sve jednog dana združi u svojoj nebeskoj slavi! Uskrsli Krist bio sa svima nama od sada i dovijeka! Amen.

Fra Lovro Gavran, provincijal