14.07.2020

Dobre vijesti iz Hrvatske salezijanske provincije

Koncem lipnja proslavljen je zlatni jubilej svećeništva: don Alojza Juraka, don Marijana Rodića, don Mihaela Rodića, don Josipa Stepana i don Pavla Crnjca.

Mjesec lipanj bio je mjesec osobitog Božjeg blagoslova za Salezijansku provinciju.

Dvojica mlade braće, don Ivan Veriga i don Pavao Špoljar, su zaređeni za prezbitere i druga dvojica: Tomislav Lukač i Marijan Zovak, za đakone. Devetorici kandidata su prihvaćene molbe za ulazak u novicijat u rujnu. Na Petrovdan, 29. lipnja, proslavljena je u Zagrebu na Jarunu zlatni jubilej svećeništva ovogodišnjih zlatomisnika: don Alojza Juraka, don Marijana Rodića, don Mihaela Rodića, don Josipa Stepana i don Pavla Crnjca. Budući da don Antun Palić, zbog zdravstvenih razloga, nije mogao doći u Zagreb slavio je zlatnu misu sa sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove u Ivanečkom Vrhovcu. Srebrni svećenički jubilej su, zbog koronavirusa tek simbolično, obilježili: don Izidor Lukić i don Vitomir Zečević zajedno sa salezijanskim provincijalom don Tihomirom Šutalom.

U lipnju su svi salezijanski bogoslovi pristigli u Domovinu. Radi epidemioloških mjera, neko su vrijeme proveli u zajednici na Plitvicama, a nakon toga su s provincijalom don Tihomirom bili na Postirama gdje su im se pridružili i bogoslovi koji trenutno obavljaju svoju pedagošku praksu ili asistenciju, tako da ih je bilo sveukupno 26. Nedostajala su još dvojica bogoslova koji su bili spriječeni ranije preuzetim zadaćama.

Sada su bogoslovi u posjetu svojim obiteljima a nakon toga će biti raspoređeni po zajednicama u provinciji do povratka na studij. Krajem kolovoza očekuju nas obnova zavjeta te doživotni zavjeti trojice naših bogoslova: Sanjina Jurića, Marka Majića Mazula i Josipa Tafre.

I na kraju ono što posebno ohrabruje je vijest da u salezijansku odgojnu zajednicu u Podsusedu, na jesen, ulazi desetak novih mladića koji osjećaju da ih Gospodin poziva u “salezijanski vinograd”.

(Salezijanci iz Žepča)