22.07.2020

Proslava 10. obljetnice od doživotnih zavjeta

Duhovnu pripravu slavljenica: s. Radmile Ilinović, s. Dobrile Krivić i s. Ivane Džambas vodila je s. Ines Vujic, provincijska savjetnica.

U samostanu Presvetog Trojstva u Jajcu, Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, održana je od 13. do 19. srpnja duhovna priprava za sestre koje obilježavaju 10. obljetnicu od doživotnih zavjeta: s. Radmilu Ilinović, s. Dobrilu Krivić i s. Ivanu Džambas. Duhovnu pripremu je animirala i vodila s. Ines Vujic, provincijska savjetnica. Kroz dane obnove sestre su promišljale o pozivu i poslanju, kršćanskim vrjednotama, redovničkim zavjetima, značenju kršćanskog  jubileja i opraštanju. Sestra Ines na poseban način je stavila naglasak na važnost slušanja Božje Riječi, te kakvi smo slušatelji Božje Riječi, koliko ju doista čujemo, slijedimo i što nam u konačnici znači u našem životu i poslanju.

Kalendarski na blagdan sv. Ilije, 20. srpnja, euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Željko Klarić, OFMConv, sestre su u zahvalnosti proslavile ovu svoju obljetnicu. U samostanskoj kapeli Presvetog Trojstva obnovile su svoje zavjete u nazočnosti s. Kate Karadža, provincijske predstojnice, sestara zajednice te s. Tihoslave Bliznac i s. Zorice Barić. U svom pozdravnom govoru s. Kata je istaknula sestrama da se nalaze u najzrelijim i najsnažnijim godinama života, a također ih pozvala da u svom svakidašnjem služenju promišljaju, poput proroka Ilije, kako i na koji način se očituje Bog u njihovu životu.

U svojoj propovijedi fra Željko je govorio o biblijskom značenju i smislu jubileja. Sestre je pozvao da promisle o značenju onoga što slave, naglasivši da su u ovim obljetnicama pozvane dati prvenstveno zahvalnost Bogu. A proroka Iliju, koji je bio čovjek molitve, akcije i kontemplacije, stavio je za uzor nasljedovanja u pozivu i poslanju.

Sestre slavljenice su izrazile zahvalnost svima koji su bili dionici svečanog slavlja ove obljetnice kao i za sva primljena duhovna i materijalna dobra. Svoju zahvalu, u nastavku slavlja kod zajedničkog objeda, završile su riječima sv. Ivana Pavla II.: „ Sjećamo se prošlosti sa zahvalnošću, živimo sadašnjost s entuzijazmom, veselimo se budućnosti s povjerenjem”.

(S. Ivana Džambas)