04.04.2021

Uskrsna poruka predsjednika KVRPP BiH fra Joze Marinčića

Predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jozo Marinčić uputio je svoju uskrsnu čestitku redovnicima i redovnicama koju prenosimo u cijelosti.

Sarajevo, o Uskrsu 2021.

Poštovane sestre, redovnice!

Poštovana braćo, redovnici!

Nešto više od godinu dana nalazimo se u teškom vremenu pandemije koronavirusa, koja i dalje paralizirala čitav svijet i utječe na živote svih nas pojedinačno. Ova pandemija, osim ekonomskih, ostavlja i teške psihičke posljedice na stanovništvo, usporedive s velikom tragedijom Drugoga svjetskoga rata. Ljudi sve više traže pomoć psihologa i psihijatara jer se osjećaju preplašeno, potišteno, jer ih pritišće neizvjesnost i strah od budućnosti. Za nas vjernike Bog Gospodar naše povijesti  porućuje nam preko svoga Sina Isusa Krista da strah i smrt nikad nemaju zadnju riječ. To se očitovalo u životu i djelu Isusa Krista čije uskrsnuće slavimo ovih dana. Premda je prošao silne patnje, ponižavanja pa i samu smrt, Gospodin ga je na kraju uskrisio i pokazao da smrt nema zadnju riječ, nego život, ljubav, praštanje i solidarnost među ljudima.

Svako uskrsnuće ovjekovječuje, pobožanstvenjuje. Zato nema uskrsnuća bez Boga i njegove ljubavi. Slavljenjem Isusova uskrsnuća mi ispovijedamo vjeru i u ljudsko uskrsnuće. Bez uskrsnuća Isus ne bi bio sa svim ljudima, posvuda. Tako je i s nama, samo nas uskrsnuće čini univerzalnim kao što je univerzalna ljubav i Bog. Kao što se događa s gusjenicom koja se preobražava u leptira, tako se događa s ljudskim životom. Uskrsnućem se preobražavamo u “Božjeg leptira” kojemu je i uskrs i život potpuno različit od života gusjenice. Inkubacija u kojoj se događa ta preobrazba jest Božanska ljubav. Samo Bog uskrisuje jer je apsolutna Ljubav. Naša je ljubav nejaka za uskrsnuće, ali je jaka da nas približi i ugradi u Isusovu ljubav.

Sretan vam i blagoslovljen Uskrs, sa željom da se što više približimo toj Isusovoj ljubavi!

 

                                                                                    Fra Jozo Marinčić,

predsjednik Konferencije