10.07.2012

Provincijski Katehetski dan Školskih sestara franjevki

Izlaganje na temu "Motivacija – preduvjet uspješne komunikacije i motivacija u nastavi" izložila je s. Vlatka Dujmović ŠSF.

U Bugojnu je 6. i 7. srpnja po završetku duhovnih vježbi održan šesti Katehetski dan Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije. Taj Dan produbio je zajedništvo okupljenih sestara vjeroučiteljica koje su promišljale kako ujediniti snage, dijeliti znanja i sposobnosti staviti u službu zajedničkog dobra, obogatiti se različitošću i kreativnošću sestara.

U uvodnom dijelu, kroz prezentaciju i fotografije sudionice su se podsjetile prethodnih Katehetskih dana i tema koje su obrađene. Izlaganje na temu "Motivacija – preduvjet uspješne komunikacije i motivacija u nastavi." izložila je s. Vlatka Dujmović koja je vjeroučiteljice podsjetila na stečeno znanje ali i praktičnim primjerima pokazala mogućnosti motivacije u vjeronaučnoj nastavi.

Nakon izlaganja rad je nastavljen u više skupina u kojima se razgovaralo o svojstvima i radu motivirane vjeroučiteljice, kako djeluje i čemu daje naglasak. Sudionice su naglasile da se nemotiviranost odražava na odgojno – obrazovni učinak u vjeronaučnoj nastavi te kako je unutarnja motivacija pojedinca veoma bitna. Ona pokreće stvaralački navještaj Kristove Radosne vijesti. U kreativnoj nastavi osigurava se najviši stupanj motiviranosti. Važna je dobra priprema, organiziranost i posredovanje pozitivnih osobina. Kad je osoba u sebi motivirana radi s oduševljenjem, uvjerena je u ono što govori, djeluje s entuzijazmom i ljubavlju, ima vremena za ljude, odiše mirom i zadovoljstvom, živi i svjedoči zajedništvo.

U susretu drugoga dana sudjelovala je provincijska predstojnica s. Ivanka Mihaljević, a Katehetski dan bio je u znaku izrade pastoralnog plana za narednu Godinu vjere. Sudionice su planirale aktivnosti u narednoj školskoj vjeronaučnoj godini te razmotrile nove mogućnosti osobnog i zajedničkog angažmana. Provincijska predstojnica s. Ivanka Mihaljević potaknula je okupljene vjeroučiteljice na međusobnu suradnju i timski rad te zaželjela da se preobrazba događa iznutra kako bi mogle donositi novost u učionice i mjesta redovničkoga življenja i djelovanja. Redovnica je nezamjenjiva ne u onome što radi, nego u onome što jest. Njeno poslanje je oduševljavati za Krista i učiti živjeti iz riječi Božje, istaknula je s. Ivanka.

Na kraju susreta sudionice su napravile kritički osvrt, predložile temu za sljedeću godinu i zahvalile Bogu za vjeru i snagu Evanđelja.            

S. Ana Oršolić

http: //www.ssf.hr