13.05.2013

Obljetnica mučeničke smrti svećenika Filipa Lukende i s. Cecilije Grgić

U svetištu sv. Terezije od Djeteta Isusa u Presnačama, euharistijsko slavlje predslavio je biskup Komarica, a sestre Milosrdnice sudjelovale su u velikom broju.

U nedjelju, 12. svibnja, na spomendan sv. Leopolda Bogdana Mandića, u svetištu sv. Terezije od Djeteta Isusa u banjolučkoj župi Presnače liturgijskim slavljem obilježena je 18. obljetnica mučeničke smrti vlč. Filipa Lukende, župnika i s. Cecilije Grgić, katehistice u toj župi.

Sveto misno slavlje predslavio je mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki uz suslavlje upravitelja svetišta i župnika mons. Ivice Božinovića i tri svećenika i đakona. Misnom slavlju u velikom broju nazočile su sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskog

Biskup Komarica je u svojoj propovijedi govorio o svećeniku Lukendi i sestri Grgić kao uzorima mučeništva, koji su ostali vjerni Kristu do prolijevanja i vlastite krvi. „Znademo sa sigurnošću da se sve to nije događalo bez Božjeg pripuštanja, zato vjerujemo da će Bog onda i nagraditi njihovu vjernost njemu.“ poručio je biskup Komarica.

Nakon Misnog slavlja nazočni su u spomen-sobi, na mjestu mučeništava izmolili prigodne molitve za pokojnog svećenika Lukendu i sestru Ceciliju.

Vlč. Filip Lukenda, župnik i s. Cecilija Grgić, katehistica spaljeni su u župnoj kući u Presnačama 12. svibnja 1995. godine. Tada je miniranjem srušena župna crkva i svetište sv. Terezije od Djeteta Isusa, a župni stan je spaljen. (kta/tabb)