25.10.2013

Proslava 123. rođendana Družbe sestara Služavki Malog Isusa

Sestre Služavke Malog Isusa proslavile su rođendan Družbe u samostanu „Egipat“ u Sarajevu u jednostavnosti, skromnosti i vedrom ozračju.

Zajednice sestara Služavki Malog Isusa Provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, koje žive i djeluju u Sarajevu, 24. listopada 2013. u samostanu „Egipat“ u Sarajevu proslavile su u jednostavnosti, skromnosti i vedrom ozračju 123. rođendan Družbe. Slavlju su se pridružila djeca Stadlerovog dječjeg doma „Egipat“. Euharistijsko slavlje predslavio je preč. Ilija Orkić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije.

U prigodnoj propovijedi kancelar Orkić istaknuo je važnost značenja imena Rafael - „Bog liječi“. „Kako je važno u današnje vrijeme utjecati se zagovoru arkanđela Rafaela da ozdrave naše duhovne oči. Rafael, Tobijin pratilac, povjerljiva je osoba, naviješta prelijepu istinu kad kaže da je slavno otkrivati djela Božja, hvaliti i blagoslivljati Boga. Daje savjet: 'Činite dobro i zlo vas neće snaći...' U Bibliji se anđeli spominju na puno mjesta, njima se možemo povjeravati oni su naši tješitelji, a budući da nam ih Bog šalje, oni nas nikad ne iznevjere. Bog nam uvijek šalje nekog tko će nam pomoći ako ga zato molimo“, kazao je kancelar Orkić ističući kako je važno uvijek ustrajno moliti, jer „molitva nije magija, ni dućan gdje možemo dobiti automatski što tražimo“. Naveo je primjer jedne žene koja je zamolila Isusa da joj odgovori preko Biblije što joj je činiti. „Gospodin joj je poručio: 'Meni ništa nije nemoguće'. Žena je tada shvatila da nije problem u situaciji u kojoj se mi ljudi nađemo, već u tome što sami pokušavamo riješiti probleme. Potrebno je moliti Boga u tišini srca svoga. Bog sluša pozorno, naginje se da čuje našu molitvu, s ljubavlju sluša tu molitvu kao disanje svemira. U svakoj molitvi, čitav svijet se kao usnulo djetešce nalazi u Božjim rukama. Tako nikad nismo sami, Bog je s nama i naši anđeli, a i mi jedni drugima možemo biti anđeli, jer nas drugi trebaju, a i mi druge tako da nikada ne budemo osamljeni i tužni“, poručio je kancelar Orkić.

Nakon Svete mise uslijedilo je zajedničko druženje. Slavlje su uveličala djeca koja su, poput pravih malih anđela, izvela igrokaz pod naslovom „Stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine“ prema istoimenoj priči, a zapjevali su i pjesmice, recitirali te svakoj sestri darovali ručni rad, narukvice sa imenima koje su napravili sa svojim sestrama odgajateljicama.

Proslavi rođendana prethodila je Devetnica u čast arkanđelu Rafaelu te trodnevnica u sarajevskoj katedrali u kojoj su sestre zajedno sa vjernicima promišljale o „otajstvu utjelovljenja - izvoru i nadahnuću Stadlerove djelatnosti“. (kta/smi)