17.12.2013

Proslavljen spomendan blaženih Drinskih mučenica

Misno slavlje je predslavio župnik u zagrebačkim Šestinama vlč. mr. Robert Šreter, a u slavlju je koncelebriralo više od 20 svećenika.

U samostanskoj crkvi Kraljice sv. krunice na Banjskom Brijegu u Sarajevu, 15. prosinca proslavljen je spomendan bl. Drinskih mučenica, s. Jule Ivanišević i njezinih četiriju susestara Kćeri Božje ljubavi. Misno slavlje ovom je prigodom predslavio župnik u zagrebačkim Šestinama vlč. mr. Robert Šreter.

Samostanska crkva bila je prepuna onih koji su došli utjecati se zagovoru ovih blaženica. U Misnome slavlju koncelebriralo je više od 20 svećenika, a sudjelovalo je i mnoštvo časnih sestara različitih Redova kao i bogoslovi sjemeništa Redemptoris Mater i Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Prije početka Mise koju je izravno prenosio Radio Marija, dobrodošlicu je uputio rektor crkve, preč. Mijo Nikolić.

Vlč. Šreter je u prigodnoj propovijedi najprije protumačio svetopisamska misna čitanja te se potom osvrnuo na vrijednost pobjede koju su bl. sestra Jula i njezine susestre izvojevale kroz mučeništvo. Naglasak je stavio na životni put pet sestara Kćeri Božje ljubavi koje su također u ugođaju došašća očekivale radosnu proslavu Kristova rođenja, a umjesto toga doživjele kalvariju Velikog petka. Povlačeći paralelu sa sadašnjim vremenom, vlč. Robert je ukazao na važnost očuvanja ljudskoga dostojanstva. 
„Govoreći jako puno o ljudskim pravima, zlo želi uništiti ono što je temelj tih prava, a to je dostojanstvo čovjeka kao djeteta Božjega i slike Božje“, kazao je vlč. Šreter navodeći da će uskoro i Hrvatska ući u krug zemalja koje će ozakoniti zajedništvo koje nije u skladu s ljudskom naravi. 
„Zlo u konačnici ne može izboriti pobjedu jer pobjeda je uvijek u Božjim rukama (...) Kršćani ne slave poraz, nego pobjedu: pobjedu dobra i života. Koliko god se činilo da je tijek povijesti čudan i da njime vlada zlo, mi vjerujemo da na početku i na kraju vlada Bog koji daruje život i stvara nas na svoju sliku. Dok danas pred očima imamo ovih pet heroina kršćanske vjere dok smo zagledani u njihove nevine likove, i razmišljamo o onomu čemu su bile izvrgnute, zahvaljujemo Bogu za njihovu hrabrost i odvažnost. Nisu bile spremne odreći se svojega dostojanstva i svoje vjere, nego su bile spremne položiti svoj život pred lice onoga iz čijih su ruku i dobile dar života. Molimo da nam Bog da tu snagu vjere“, poručio je vlč. Šreter.

Na kraju Svete mise vjernici su izmolili molitvu za proglašenje svetima bl. Drinskih mučenica, a slavlje je nastavljeno oko obiteljskoga stola u samostanskoj blagovaonici. (kta/kt)