10.04.2014

Duhovna obnova za prosvjetne djelatnike u Tomislavgradu

Utješno je i ohrabrujuće da je milost Božja učinkovita i kroz našu slabost i nesavršenost, istaknuo je voditelj duhovne obnove fra Miljenko.

Već drugu godinu za redom u župi Sv. Mihovila Arkanđela u Tomislavgradu održava se korizmena duhovna obnova za prosvjetne djelatnike – profesore, nastavnike i učitelje. Obnova je ove godine upriličena u subotu, 5. travnja,  pod vodstvom  provincijala Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenka Šteke. Srdačnu dobrodošlicu sudionicima obnove i fra Miljenku poželio je duvanjski župnik fra Velimir Bagavac.

Donosimo neke osnovne naglaske predavanja.

Prosvjetni djelatnici posrednici znanja, vrjednota i svjedoci vjere

U prigodnom predavanju fra Miljenko je sudionicima posvijestio da je korizma prilika za novi početak, kako bi se osnažila i povećala naša vjera. Događa se i prosvjetnim djelatnicima da su prazni, iako bi iz punine srca trebali drugima  govoriti i poučavati ih. Bog želi svoju ljubav u naša srca uliti, a na nama je da mu srca otvorimo. Kad je srce puno ljubavi, onda neće biti problem ni molitva ni redovito slavljenje nedjeljne sv. mise. Božja ljubav oživljava, a grijeh nas zatvara i duhovno ubija. Od nas se traži da budemo otvoreni za Božju milost. U zvanju poučavanja, napose od prosvjetnih djelatnika, traži se da imaju svjedočanski izraz lica.

U izlaganju je naglašeno da smo pozvani na svetost, upravo tamo gdje se nalazimo, za što nije potrebno ići na posebne seminare. Surađujemo li s Bogom, on će po nama djelovati i biti vidljiv, po svojoj ljubavi prema drugima oko nas. Utješno je i ohrabrujuće da je milost Božja učinkovita i kroz našu slabost i nesavršenost.

Predavač je naglasio da je zadaća prosvjetnih djelatnika mlade čupati iz krivih i usmjeravati ih na prave vrijednosti. To se događa na području intelekta, srca, osjećaja i hoda na dobrom putu. Upravo su prosvjetni djelatnici pozvani mladoga čovjeka odgajati kao cjelovitu osobu, bez obzira ne moguće poteškoće.  

Važnost molitve u pronalaženju životnoga smisla

Zdrava molitva je duhovna hrana i put osobnoga rasta u susretu s Bogom. Kroz molitvu i susret s Bogom spoznajemo svoju životnu dubinu i smisao. Potreban je osobni susret s Bogom kroz molitvu, u čemu nas nitko drugi ne može zamijeniti. Za svaki susret potrebna je iskrenost, bez maski pod kojima se krijemo. Srce nije samo pumpica za krv, nego je po Bibliji afektivna dimenzija čovjekova bića.

Rečeno je kako psihologija nudi mnogo metoda za odgoj, ali najbolja je ona gdje odgojitelj dariva svoje srce odgajaniku. Svakom svojom gestom komuniciramo i odgajamo. Naše geste prožete vjerom, i kad ne govorimo o vjeri, ostavljaju pozitivan trag na dušama mladih ljudi. 

Svi mi imamo svoje ranjenosti, koje utječu na odnos s drugima.  Ako smo npr. stalno u grču ne možemo drugima prenijeti radost.

Fra Miljenko je slušateljima naveo primjer Viktora Frankla, koji je u koncentracijskom logoru, unatoč svemu, otkrio smisao života. U našem vremenu  sličan primjer, usprkos sedamnaestogodišnjem haškom uzništvu, daje Dario Kordić svojim vjerskim stavom i tvrdnjom da se svih tih godina i iskustva nikada ne bi odrekao.

Od svakoga se traži da u sebi razvija životnu zrelost kako bi i drugima mogao pomoći. Nije potrebno bježati od pitanja i problema, nego imati zdravi sklad između ideala i konkretnog života.

Susret bez straha sa samim sobom

Od nas se traži da u sebi spoznamo svoje osjećaje, napose u ispitu savjesti, te da ništa ne stavljamo „pod tepih“ nego da se znamo suočiti sa svojim pogrješkama i dobrom kojega u sebi imamo.

Prosvjetari su upozoreni, da ako u sebi imaju negativnu energiju u obliku osjećaja i raspoloženja, koje na ovaj ili onaj način potiskuju, oni će kad-tad  iz njih na neki način probiti i učiniti neželjene posljedice. Zato se iskreno trebamo sresti sa svojim negativnim nabojem, osloboditi ga se i dati prostora pozitivnoj energiji – energiji Duha Božjega. Želimo li drugima pomoći potrebno je da sami budemo formirane i izgrađene osobnosti. Prava i jaka vjera je izvanredno dobro sredstvo za osobnu izgradnju. Na vjerskom području čovjek može upasti i u krize, sumnje, mlakost… Zato je potrebno svjesno njegovati svoju vjeru, posebno preko sakramenata i molitve. Ojačana vjera ojačava pozitivnost u nama, a tom pozitivnošću možemo djelovati na druge, na naše mlade.

Na kraju su prisutni imali mogućnost postavljanja pitanja predavaču.

Susret je nastavljen u spomen-bazilici „Sv. Nikole Tavelića“ zajedničkim klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu uz meditaciju, meditativnu glazbu, prigodne popijevke i spontane molitve prisutnih.

Na koncu molitvenog dijela kroz pjesmu „Kao Marija“ sudionici su poželjeli da i oni po Marijinom primjeru ljube Krista i nose ga drugima. Nakon predavanja i molitve nazočni su imali prilike ostati u dvorani na ugodnom razgovoru i osvježenju. (http: //www.franjevci.info)