30.09.2014

Kardinal Puljić blagoslovio obnovljeni samostan sestara Milosrdnica

U obnovljenom samostanu u središtu Sarajeva sestre Milosrdnice su otvorile novu zajednicu i internat za katoličke djevojke koje studiraju.

Na svetkovinu sv. Vinka Paulskoga, utemeljitelja sestara milosrdnica, koje već 143 godine kontinuirano žive i rade u Sarajevu, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić blagoslovio je obnovljene prostore najstarijeg sestarskog samostana u Sarajevu u kojima će biti ponovno smješten samostan sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog i internat za djevojke.

„Ovo je naš najstariji samostan. Sestre milosrdnice došle su u Bosnu i Hercegovinu davne 1871. godine. Samostan i crkva sv. Vinka izgrađeni su 1883. i od tada do II. svjetskog rata sestre su bile nositeljice katolicizma i školstva razvivši široko polje rada. Dolaskom komunističke vlasti, sva sestarska djelatnost biva nasilno prekinuta 'Uredbom' iz 1945. kojom se ukidaju sve privatne škole na području BiH. Sredinom 1949. godine sestre su morale iseliti iz svih svojih samostana“, kazala je s. M. Augustina Matijević

Ratne 1992. godine sestre milosrdnice uspjele su od nadležnih vlasti dobiti natrag na upravljanje oduzeti samostan sv. Vinka u Sarajevu. Godine 1993. godine u prostorijama samostana Caritas Vrhbosanske nadbiskupije otvara zdravstvenu skrb (ljekarna, ambulanta primarne zaštite i nekoliko specijalističkih ambulanti), a kasnije i pučku kuhinju, a sestre milosrdnice bile su uključene u rad ove ustanove. Vrhovna uprava Družbe sestara milosrdnica odobrila je, 1. srpnja 1996 osnivanje nove sestarske zajednice pod nazivom “Samostan sv. Vinka” u Sarajevu, u ulici Maršala Tita 44, s ciljem “da se po svim sestrama širi slava Božja po Vinkovom milosrdničkom služenju Bogu i bližnjima, pogotovo siromasima”.

„Prolazeći kroz obnovljeni prostor samostana, gdje su sestre milosrdnice pripremile prostore internata sv. Vinka za katoličke djevojke koje studiraju u Sarajevu, sjećali smo se svojih sestara koje su nekada ovdje živjele i svoje živote nesebično darivale za ovu zemlju i ljude u ovom gradu. I danas često crkvu sv. Vinka pohode starci i starice sjećajući se kako su nekada pohađali školu kod sestara i učili razne zanate“, kazala je sestra Augustina. (kta)