16.10.2014

Savjetnice Vrhovne uprave sestara Uršulinki posjetile zajednicu u Zenici

S. Ann-Marie Gardiner iz Škotske i s. Moekti Gondosasmito iz Indonezije posjetile su zajednice sestara uršulinki u Hrvatskoji i Bosni i Hercegovini.

Generalne savjetnice Vrhovne uprave sestara Uršulinki rimske unije sa sjedištem u Rimu, s. Ann-Marie Gardiner iz Škotske i s. Moekti Gondosasmito iz Indonezije, tijekom zadnjih nekoliko tjedana pohodile su Hrvatsku provinciju uršulinki rimske unije. U obilasku svih zajednica sestara uršulinki ove provincije, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini, željele su se pobliže upoznati s životom i radom sestara, ali i okruženjem njihova djelovanja. Isto tako dio vremena posvetile su raznim susretima sa svima onima koji su potpora u životu i radu sestra uršulinki u njihovom poslanju cijele Crkve u hrvatskom narodu.

Početkom ovoga tjedna generalne savjetnice došle su i u Bosnu i Hercegovinu u Vrhbosansku nadbiskupiju. Naime, u Središnjoj Bosni u Zenici u župi sv. Josipa od 1967. godine djeluje zajednica sestara uršulinki. Slijedeći svoju karizmu sestre se, kao dio župnog pastorala i drugim pastoralnim i duhovnim aktivnostima sve do današnjeg dana, ugrađuju u život ove župne zajednice, ali i ovog dijela Vrhbosanske nadbiskupije. Jedan od plodova i konkretni znak su šest sestara rodom iz župe sv. Josipa i drugih zeničkih župa. Kako bi dobile što cjelovitiju sliku o životu Crkve i svoje zajednice generalne savjetnice s. Ann-Marie i s. Moekti, predvođene provincijalnom glavaricom zeničankom s. Jasnom Lučić i predstojnicima u Varaždinu s. Cecilijom Kolarić, pohodile su Zenicu.

U utorak, 14. listopada, došle su i u Sarajevo u kojem su posjetile su lijepi broj sarajevskih crkvenih zdanja, ali su i razgledale stari dio grada Sarajeva od Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, sarajevske prvostolnice kao i drugih važnijih sarajevskih bogomolja i drugih važnijih građevina. U Sarajevu su im od pomoći i domaćini bili svećenici rodom iz zeničkih župa kojima su generacije sestara uršulinki imale vjeronauk, odgajale u liturgijskom pjevanju ili su im raznim duhovnim sadržajima pomagale u duhovnom rastu i na putu prema ostvarenju svećeništva. Obje generalne savjetnice ponijele su doživljeno bogatstvo života i rada Crkve u Vrhbosanskoj nadbiskupije koja u vjeri i nadi ostvaruje svoje poslanje na ovim prelijepim prostorima. Izrazile su radost da su i sestre uršulinke u Zenici svojim životom i radom dio toga cjelokupnog nastojanja, te su obećale kako će sve doživljeno prenijeti u Rim kako uršulinsko vrelo u Zenici u Vrhbosanskoj nadbiskupiji ne bi presušilo. (kta)