09.10.2011

Proslava svetkovine Kraljice svete krunice

Proslavi svetkovine prethodi trodnevna priprava koja počinje u četvrtak 6. listopada, na sam dan Gospe od Krunice. U 18 sati je molitva krunice i litanije, a u 18.30 sati je Sveta misa.

Svetkovina Kraljice svete krunice slavi se u nedjelju, 9. listopada u istoimenoj crkvi  na Banjskom brijegu u Sarajevu. Svečano  euharistijsko slavlje je u 9.30 sati.

Proslavi svetkovine prethodi trodnevna priprava koja počinje u četvrtak 6. listopada, na sam dan Gospe od Krunice. U 18 sati je  molitva krunice i litanije, a u 18.30 sati je Sveta misa.

Crkva Kraljice svete krunice je neobarokna katolička građevina na Banjskom brijegu, u Sarajevu. Nalazi se u sklopu samostana redovnica pripadnica reda Kćeri Božje ljubavi i Zavoda sv. Josipa, gdje je smješten Katolički školski centar sv. Josipa.

Projekt za crkvu napravio je Josip Vancaš 1909. godine, a graditeljski radovi završeni su 1911. godine. Prostor je blagoslovljen 1. listopada iste godine.

Glavni oltar u crkvi je dar austrougarskog cara Franje Josipa, koji ga je donirao tijekom posjeta BiH 1910., a nacrt oltara djelo je već spomenutog projektanta Josipa Vancaša.

U crkvi su smještene brojne umjetnine - oltarske i druge slike, kipovi i drugo, uglavnom darovi visokih crkvenih dostojnika i uglednih građana.

U subotu, 24. rujna Drinske mučenice proglašene su blaženima i otkrivena je njihova slika, u večernjim je satima istoga dana u samostanskoj crkvi Kraljice svete krunice upriličeno moljenje Večernje tijekom koje je postavljena slika u „oltar“ pripremljen za ovih pet prvih blaženica iz Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi i prvih blaženica Vrhbosanske nadbiskupije. Ovim činom crkva Kraljica svete krunice postala je središnjim mjestom čašćenja Drinskih mučenica. (kta)