22.12.2014

Provincijal fra Lovro razgovarao s kustosicom Zemaljskog muzeja BiH

Tema održanog razgovora u Provincijalatu u Sarajevu bilo je pitanje rješavanja statusa tog Muzeja i njegovog ponovnog otvaranja za sve građane.

Provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran razgovarao je u ponedjeljak, 22. prosinca 2014. s dr. Andrijanom Pravidur, višom kustosicom Zemaljskog muzeja BiH i profesoricom na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Tema razgovora održanog u Provincijalatu u Sarajevu bilo je pitanje rješavanja statusa ovog Muzeja i njegovog ponovnog otvaranja za sve građane.

Kustosica je provincijala upoznala sa činjenicom da je zbog neriješenog pravnog, a potom i financijskog statusa, Muzej već treću godinu zatvoren za širu javnost. Djelatnost Muzeja kroz to je vrijeme svedena na najnužniji rad u očuvanju muzeološke i kulturne građe kako bi se njegov dragocjeni fundus sačuvao od propadanja.

Kulturnu baštinu nemjerljive povijesne vrijednosti za BiH i njezine narode od takvog nemilog ishoda za sada spašava samo iznimni entuzijazam zaposlenih djelatnika, istaknula je kustosica.

Ona je također u razgovoru podsjetila kako je Zemaljski muzej u Sarajevu naša najstarija kulturna i znanstvena institucija na kojoj počiva kulturni identitet svih naroda BiH te kako je stoga potrebno učiniti sve da se vrata Muzeja čim prije otvore stručnoj i najširoj javnosti.

Provincijal fra Lovro u razgovoru je naglasio kako je Zemaljski muzej ustanova od velikog društvenog i kulturnog značaja za cijelu BiH te je stoga potrebno učiniti sve da se Muzej sačuva za sadašnji i buduće naraštaje. Provincijal je pri tome izrazio potporu nastojanjima koja trenutno u tom smislu poduzimaju djelatnici Muzeja.

Sugovornici su se složili o nužnosti postizanja što žurnijeg dogovora između nadležnih razina vlasti u BiH ukoliko se želi spasiti ovu kulturnu instituciju. Time bi se prekinula agonija u kojoj se Muzej i njegovi djelatnici nalaze već dva desetljeća.

Zemaljski muzej, čuvar dragocjene kulturne baštine BiH i njezinih naroda, osnovan je 1888. godine. Franjevačka provincija Bosna Srebrena, ustanova koja ima višestoljetne korijene u ovoj zemlji, brine se danas o četiri muzeja, pet galerija, dvije etnografske zbirke i jednom lapidariju. (Svjetlo riječi)