27.12.2014

Svećenici, redovnici i redovnice čestitali Božić kardinalu Puljiću

Božićnu čestitku kardinalu Puljiću u ime svih okupljenih izrekla je provincijska glavarica sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije s. M. Admirata Lučić.

Na Badnji dan, 24. prosinca 2014. prvi božićni čestitari kod nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića i njegovih suradnika u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom na čelu s pomoćnim biskupom mons. dr. Perom Sudarom bili su svećenici, redovnici i redovnice grada Sarajeva kojima, zbog pastoralnih i drugih obveza, nije moguće doći čestitati na sam Božić. Na čestitanje je došao i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto sa svojim suradnicima i vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić.

Božićnu čestitku kardinalu Puljiću u ime svih okupljenih izrekla je provincijska glavarica sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije s. M. Admirata Lučić. „Došli smo Vama, a i biskupu Peri Sudaru, Vašim suradnicima u ovoj Stadlerovoj kući, da o divnoj svetkovini Božića budemo uz Vas i posvjedočimo obiteljsko ozračje Crkve. Ovaj susret je stvaran, opipljiv, ali još više od toga je simboličan jer nije moguće u stisku ruke, u priopćenju čestitke, iskazati puninu koju ovaj događaj ima za našu mjesnu Crkvu. Svi smo zajedno ovdje, i danas, s istim ciljem: dotaknuti dušom i osjetiti radost ljepote Crkve koja vjerom i danas među nama i po našim skromnim, milosnim, zalaganjima rađa Spasitelja u dušama ljudi kojima smo poslani“, kazala je s. Admirata.

Ističući da su se okupili oko kardinala Puljića kao njegovi pastoralni suradnici i ispružene ruke u navještaju Evanđelja, podjeli svetih sakramenata, poukama Božjega naroda, tješenju žalosnih, u liječenju i njezi bolesnih te u ljubavi i u čuvanju svega stvorenoga, s. Admirata je kazala da imaju pune ruke posla u liječenju rana na tijelu mjesne Crkve vrhbosanske. „Sinodalni programi su milosni poticaji majke Crkve. Podarila nam je i Godinu posvećenoga života da zastanemo, razmatramo o svetome u povijesti Crkve, kroz povijest naših zajednica, utemeljitelja i utemeljiteljica, o svetome u osobnom životu. Sveti Otac, prorok naših dana, poziva nas, nalaže nam, da se radujemo i da sve u razlučivanju ispitujemo. Radosni smo što je naša mjesna Crkva bogata redovničkim zajednicama, oplođena darovima Duha koji su zajednicama dali i daju životni dah i zamah. U svakoj redovničkoj obitelji očituje se snaga Duha koji prinosi jedinstvenu ljepotu Crkvi“, kazala je s. Admirata te u ime svih zaželjela kardinalu Puljiću: Na dobro Vam došlo sveto porođenje Isusovo i blagoslovljeno novo ljeto!

U svom obraćanju kardinal Puljić je svima za dolazak i za osobne čestitke i na upućenim riječima s. Admirate. Podsjetio je da očekuju rođenje Isusa Krista koji im je, tako davno obećan te dugo iščekivan, sada postao tako blizu. Potaknuo je da u svetim danima razmišljaju o dijelovima Starog Zavjeta koji naviještaju da će „djevica začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – S nama Bog“ te osobito o evanđeoskim tekstovima koji govore o utjelovljenju i rođenju Isusa, Sina Božjega. Pozvao je da, u okviru priprema za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije, idu „zajedno s Josipom i Marijom iz Nazareta do Betlehema, do jedne štale izvan grada u kojoj se ispunilo očekivanje naroda i gdje je 'Riječ tijelom postala, i nastanila se među nama'“.

„Mi više ne možemo živjeti kao da se Isus nije rodio i kao da nije ostao među nama. Zato želimo, u duhu gesla naše Sinode, 'sve obnoviti u Kristu'. U ovoj godini posvećenog života želimo prepoznati da smo svi pozvani na svetost“, kazao je kardinal Puljić ističući kako je potrebno da ta prepoznatljivost po svetosti zasja ponajprije kod onih koji su se svjesno i javno opredijelili ići za Isusom Nazarećaninom.

„Prvi korak obnavljanja u Kristu jest izgraditi povjerenje u Njega, koji je prvi pokazao povjerenje prema nama. Drugi korak jest usvajanje Njegovog duha, posebno u procesu praštanja i pomirenja“, rekao je kardinal Puljić ističući da oholost priječi čovjeka da oprosti drugima. „Možda nam je potrebno poći u školu božićnih jaslica i tamo učiti božansku lekciju poniznosti, siromaštva i ljubavi. Tada ćemo postati vjerodostojni i u životu i u govoru“, naglasio je kardinal Puljić te zaželio da „svatko osobno doživi Božić u svom srcu, da svatko prepozna Isusovu blizinu, da svatko zapali vatru srca na toj božićnoj svjetlosti“. (kta)