Prigodni tekstovi

Dan molitve za duhovna zvanja – "Nedjelja Dobrog Pastira" (2019.)

Povjerenstvo za pastoral zvanja pri Konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica u Bosni i Hercegovini priredilo je i ove godine brošuru za pripremu i slavlje 56. svjetskog dana molitve za zvanja sa željom da bude na duhovnu korist mladima i svima kojima je povjerena ta važna zadaća pastorala u Crkvi. U brošuri su predložene molitve, kateheza, homilija, klanjanje i svjedočanstvo poziva.

U uvodniku brošure voditeljica Povjerenstva s. M. Ana Marija Kesten piše kako ovogodišnju proslavu Dana molitve za zvanja "Crkva živi u ozračju duhovnih plodova rada Biskupske sinode o mladima održane u Vatikanu u mjesecu listopadu 2018. godine i 34. svjetskog susreta mladih održanom u Panami u mjesecu siječnju ove godine.

Papa Franjo je svoju Poruku za ovaj milosni dan u Crkvi posvetio upravo tim plodovima kako bi ohrabrio mlade u njihovim traganjima, njihovim pitanjima i čežnjama. Pozvao ih je da u središte života stave Krista i da u zajedništvu s Njim i za Njega 'imaju hrabrosti preuzeti na sebe rizik'. Kao u Kristovo vrijeme tako i danas 'prihvaćanje Gospodinova poziva podrazumijeva usuditi se staviti na kocku i uhvatiti se u koštac s velikim izazovom, ostavljajući sve što nas drži vezane za našu lađu i sprječava nas da donesemo konačnu odluku."

Brošuru možete preuzeti OVDJE


s. M. Ana Marija Kesten
Voditeljica Povjerenstva za pastoral zvanja pri KVRPP BiH
(7. svibnja 2019.)

 

Dan molitve za duhovna zvanja – "Nedjelja Dobrog Pastira" (2018.)

Baš kao što je to činio tijekom svoga zemaljskog života, Uskrsli Isus i danas prolazi putovima našega života i vidi nas zaokupljene našim poslovima, sa svim našim željama i potrebama. Upravo usred naše svakodnevice nastavlja nam upravljati svoju riječ; poziva nas da živimo svoj život s njim, jer jedino on može utažiti našu žeđ za nadom. Svećenička i redovnička zvanja rađaju se iz iskustva osobnog susreta s Kristom, iz iskrenog i povjerljivog dijaloga s njim, da bismo ušli u njegovu volju.

U ovom tjednu na poseban način započinjemo molitvu za duhovna zvanja. Zato zamolimo Oca nebeskog da pošalje u nas svoga Svetog Duha, da on vodi, krijepi i potiče našu volju kroz ovaj tjedan, ali i cijelog života, kako bi što bolje mogli odgovoriti na poziv Isusa Krista: „Molite Gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju.“ Molimo Gospodina da u nama probudi sveti nemir, koji nam neće dati da nam bude svejedno hoće li biti duhovnih zvanja u našoj Crkvi. Koji nam neće dati da budemo ravnodušni hoće li biti onih koji nas hrane njegovim Tijelom, onih koji nam daruju Njegovo oproštenje, onih koji će nas tješiti nadom koja nam je od Njega zasjala kada budemo na času našeg prelaska u vječnost, onih koji će prema nama biti njegova ispružena ruka u ovom svijetu. Molitva je temelj iz kojeg sva zvanja započinju, rastu i napreduju. Drugim riječima, zvanja su rezultat aktivnog angažmana kršćanske zajednice u molitvi

U ovoj brošuri predložene su molitve, kateheza, klanjanje, svjedočanstvo, a cilj je povećati svijest o važnosti molitve za svećenička i redovnička zvanja.
Zahvaljujem svima koji će sudjelovati u ovom načinu promicanja i poticanja svećeničkih i redovničkih zvanja, odnosno posvećenog života!

s. Lidija Kalfić, FDC
Voditeljica Povjerenstva za pastoral zvanja pri KVRPP BiH
(16. travanja 2018.)

 

Dan molitve za duhovna zvanja – "Nedjelja Dobrog Pastira" (2017)

Svako duhovno zvanje je nezasluženi Božji dar. Bog je onaj koji poziva i izabire radnike za svoj vinograd. ”Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas” (Iv 15,16), govorio je Isus apostolima. Bog sigurno želi da njegova Crkva ima dovoljan broj duhovnih zvanja. Ali Bog želi i našu suradnju, našu brigu i naše nastojanje a iznad svega našu molitvu.

U okviru Četvrte vazmene nedjelje – Nedjelje Dobrog Pastira cijela Katolička Crkva slavi Svjetski dan molitve za duhovna zvanja. Sigurno nam odmah odzvanjaju riječi koje je Isus, Dobri Pastir, jednom prilikom rekao: "Žetva je velika, a radnika malo. Molite gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju." Moliti za zvanja znači zaputiti se putem traženja, promicanja i poticanja zvanja.

Mi koji smo već u nekom duhovnom zvanju moramo biti svjesni da odaziv novih kandidata u duhovna zvanja i njihova ustrajnost često ovisi i o nama. Trebamo im biti primjer i poticaj svojim radosnim životom u redovništvu i svećeništvu te ih svojom molitvom i žrtvom pratiti na putu ostvarenja duhovnoga poziva.

Zato je i ova brošura jedan mali dragocjeni doprinos tome. Neka bude na blagoslov svima koji se budu njome služili u životu i radu. Ostanimo vjerni poslanju i karizmi svojih Utemeljitelja i po služenju mladima koji traže svoj poziv!

s. Lidija Kalć, FDC
Voditeljica Povjerenstva za pastoral zvanja pri KVRPP BiH
(7. svibnja 2017.)

Dan molitve za duhovna zvanja – "Nedjelja Dobrog Pastira" (2016)

Četvrta vazmena nedjelja, zvana "Nedjelja Dobrog Pastira", slavi se kao Dan svećeničkih i redovničkih zvanja. Tom prigodom Povjerenstvo za pastoral zvanja pri Konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica u Bosni i Hercegovini pripremilo je materijal za pripremu i proslavu toga dana.

Materijal je namijenjen ponajprije animatorima u župnim i redovničkim zajednicama i predstavlja prijedlog za rad s mladima.

U uvodniku brošure predsjednica Povjerenstva s. Lidija Kalfić, FDC piše: "Prigodom Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja Crkva na poseban način moli za nova zvanja, za nove navjestitelje i svjedoke Radosne Vijesti i za veći žar onih koji su na tom putu. Ti dani nas pozivaju na skrb za nova duhovna zvanja i potiču nas na veću zauzetost oko promicanja pastorala zvanja.

Vjerujem da će ova knjižica koja je  ove godine osmišljena s većom molitvenom nakanom za zvanja pomoći našoj većoj zauzetosti za pastoral zvanja. Želja nam je da ovaj (pdf) materijal za pripremu i slavlje Dana molitve za duhovna zvanja bude na blagoslov svima koji će se njome služiti."

s. Lidija Kalć, FDC
Voditeljica Povjerenstva za pastoral zvanja pri KVRPP BiH
(12. travnja 2016.)

Dan molitve za duhovna zvanja – "Nedjelja Dobrog Pastira" (2015)

Svake godine Crkva nas poziva da na Nedjelju Dobrog Pastira molimo za duhovna zvanja, na poseban način u ovoj godini u kojoj slavimo Godinu posvećenoga života. Tom prigodom Povjerenstvo za pastoral zvanja pri Konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica u Bosni i Hercegovini pripremilo je materijal za pripremu i proslavu ovoga dana. Materijal je namijenjen ponajprije animatorima u župnim i redovničkim zajednicama i predstavlja prijedlog za rad s mladima. Zamišljen je kao trodnevna priprema: dva susreta/kateheze s mladima i prigodno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Za sam Dan molitve za duhovna zvanja nudi prijedlog za animiranje euharistijskog slavlja.

Molitvi pripada središnje mjesto u zauzetosti za zvanja. Crkva je pozvana na to riječima samoga Gospodina:  „Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju “ (Lk 10,2). Moliti za zvanja znači zaputiti se putem promicanja i poticanja zvanja te stvaranja uvjeta u našim župskim zajednicama iz kojih će niknuti mnogi velikodušni odgovori na poziv Božje ljubavi!

Želja nam je da ovaj materijal za pripremu i slavlje Dana molitve za duhovna zvanja doprinese upravo tome.

s. Samuela Klaić, ŠSF
Voditeljica Povjerenstva za pastoral zvanja pri KVRPP BiH

(26. travnja 2015.)