15.10.2011

"Franjevački poziv između vjernosti i ustrajnosti"

Na 13. međunarodnom vijeću za formaciju i studije Reda manje braće održanom u Jeruzalemu Južnoslavensku konferenciju predstavljao je fra Darko Tepert

U Jeruzalemu je od 9. do 15. listopada održano 13. međunarodno vijeće za formaciju i studije Reda manje braće na kojem su uz generalnog tajnika za formaciju i studije fra Vidala Rodrigueza te vice-tajnika za formaciju i studije fra Sergiusza Baldygu, sudjelovala i četrnaestorica međuprovincijskih tajnika za formaciju i studije koji su predstavljali pojedine konferencije provincijala iz cijeloga svijeta. Južnoslavensku konferenciju predstavljao je fra Darko Tepert.

Tema susreta bila je "Franjevački poziv između vjernosti i ustrajnosti", a kroz različite aspekte teme sudionike su vodili stručni predavači. Tako je najprije o pozivu u Bibliji govorio fra Claudio Bottini s Franjevačkoga biblijskog studija u Jeruzalemu, te je istaknuo da je kako u starozavjetnim tako i u novozavjetnim tekstovima poziv viđen uvijek u funkciji drugoga, on je uvijek "poziv za". Osim toga, u biblijskim je tekstovima poziv prikazan ne kao određena točka u povijesti pojedinca, nego kao trajan proces koji ne prestaje. Često poziv, osobito proročki, podrazumijeva i trpljenje. Fra Frederic Manns, profesor na istom fakultetu, govorio je o tome kako je u Bibliji predstavljen nedostatak vjernosti. Posluživši se i židovskim tradicijama u interpretaciji biblijskih tekstova, predavač je govorio o čovjekovoj transparentnosti. Tako su, u židovskoj predaji, Adam i Eva otpočetka bili odjeveni svjetlošću koja im je omogućavala potpunu međusobnu iskrenost. Grijehom su to odijelo izgubili, te je nestalo i prave intimnosti. Tek će Mesija ponovno donijeti odijelo od svjetlosti, koje se može prepoznati na gori preobraženja. Vjernost zahtijeva promjenu srca, tako da ono postane otvoreno, odjeveno svjetlošću za braću.

Fra Niall O'Connel iz Irske s psihološkoga je stajališta govorio o krizi redovničkoga života, kako kod pojedinaca, tako i na razini Reda, pri čemu veliku ulogu igra i mentalitet postmodernističkoga društva u kojem živimo. Istaknuo je iznad svega da kriza ne treba biti shvaćena tragično, nego kao mogućnost za rast. Pritom se poslužio primjerom iskustva Velike subote kao dana iščekivanja, dana u kojem postoji osjećaj napuštenosti i osamljenosti, ali u kojem ne smije nedostajati nade i pouzdanja koji će se živjeti u svjedočenju bratstva, kroz poslanje i korjenito življenje i svjedočenje evanđelja.

Don Giuseppe Crea, klinički psiholog i kombonijanac, govorio je o odgovorima na krizu u redovničkom životu. Pritom je pozvao na oprez kad se nekoga želi unaprijed proglasiti bolesnim. Najvažniji je stav prihvaćanje osobe, pri čemu i pojedinci i zajednica moraju pokazati punu kreativnost, od ponovnog uspostavljanja ili poboljšanja međusobne komunikacije, do veće iskrenosti i otvorenosti u iznošenju onoga što je dobro, ali i onoga što je loše.

Bilo je govora i o organizaciji kontinentalnih kongresa za formaciju i studije na koje su pozvani odgojitelji braće u privremenim zavjetima, te odgojitelji ili braća koja se bave promocijom zvanja. Neki su od tih kongresa već održani. Za Europu je odlučeno da se održe dva odvojena kongresa, jedan za provincije zapadne Europe, te jedan za dvije slavenske konferencije provincijala OFM. Kongres Sjeverno- i Južnoslavenske konferencije provincijala OFM bit će održan u rujnu 2012. u Splitu.

Posljednjega dana, izabran je i tročlani Izvršni odbor Tajništva za formaciju i studije Reda, čiji je zadatak da uz Generalno tajništvo za formaciju i studije vodi računa o stanju formacije i studija u cijelome Redu, predlaže smjerove djelovanja i pomaže u organizaciji konkretnog djelovanja u pojedinim dijelovima svijeta. Novi su članovi toga odbora: fra Daniel Fleitas iz Argentine, fra Darko Tepert iz Hrvatske i fra Bob Vadakkal iz Indije. Izbor treba još potvrditi Generalni definitorij. (IKA)