19.10.2015

Listopadska duhovna obnova redovnica grada Sarajeva

Prvu u nizu duhovnih obnova za redovnice grada Sarajeva tijekom pastoralne godine vodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić na temu "Zajedništvo".

U nedjelju 18. listopada vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić vodio je prvu u nizu duhovnih obnova za redovnice grada Sarajeva što se tijekom pastoralne godine mjesečno održavaju u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

Susret je započeo u 15,30 na temu "Zajedništvo", a završio euharistijskim slavljem koje je također predslavio kardinal Puljić u koncelebraciji duhovnika bogoslova vlč. Jakova Kajinića i nadbiskupovog tajnika vlč. Bojana Ivešića. Sudjelovalo je sedamdesetak redovnica.

Kardinal je svoje razmišljanje uz pomoć powerpoint prezentacije, iznio u nekoliko točaka te istaknuo kako je "zajedništvo dinamična stvarnost koja se stalno mijenja i ne događa samo od sebe, nego svaki član mora aktivno biti za – jedno. Osobe su okupljene oko jednog žarišta.

S obzirom na obmane o životu u zajednici, treba se čuvati pretjerivanja u kojima zajednica može postati idol, ona nije svrha sama sebi, ona je sredstvo za postizanje određenog cilja, neke veće vrednote. Zajednica ne smije biti totalitaristična da apsorbira osobnost i svu energiju osobe, nije terapeutska grupa, nije lijek za razočarane, za slomljena srca. To može biti, ali to je sporedni učinak. Zajednica nije kolektiv u kojem vlada uniformiranost i uravnilovka nego je organizam s različitim udovima. Ona razvija osobnost, a ne davi osobnost. Zajednica je eshatološka stvarnost, svoje ispunjenje će tek imati u vječnosti. Naše zajednice su nedovršene i nesavršene, a ispravan pristup zajedništvu jest stav poniznosti i spremnosti. "

S obzirom na uvjete zajedništva, kardinal je istaknuo, kako je "bratstvo / sestrinstvo evanđeoska zajednica osoba koje su izabrale Krista kao vođu. Preduvjeti su: prihvaćanje drugoga – to se događa iz vjere, jer nas Bog prihvaća, komunikacija – tu se moli, iznosi iskustva i traži volja Božja, prijateljstvo – Isus govori svojim učenicima Ne zovem vas više slugama, nego prijateljima!, dijalog – mnogo se govori o dijalogu s drugima i drugačijima, važno je razgovarati s onima s kojima dijelim svagdanji život, ne moramo se slagati u svemu, ali biti sposoban čuti jedni druge i izmijeniti ideje, jednakost – priznati osnovne vrijednosti svakoj osobi, odgoj za zajedništvo – nitko nije rođen za zajedništvo – treba se stalno usavršavati, umanjivati egoizma, sebičnost, iskorjenjivati nebrigu za druge, ranjivost, služenje itd. "

Kardinal je naveo i neke "poteškoće i probleme koji otežavaju zajedništvo: agresivnost koja je povezana s osjećajem neprihvaćanja, sukobi – treba tražiti sposobnost tolerancije, odbaciti nesnošljivost, lake osude i ekskomunikaciju, različite kulture – u drugome ne gledati mogućeg neprijatelja nego shvatiti drugog kao obogaćenje. "

S obzirom na kreposti zajedničkog života, Kardinal je citirajući papu Franju preporučio "tri čarobne riječi: molim, hvala, oprosti. Potaknuo je sudionice duhovne obnove da ispit savjesti osim analize sebe bude i čin zahvaljivanja Bogu, moleći ga da nam oprosti našu nezahvalnost. "

Nakon iznešenog razmišljanja slijedilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu i sakrament ispovjedi.

U svojoj homiliji kardinal Puljić je okupljenim redovnicama govorio kako je važno služiti u ljubavi koja se dokazuje žrtvom te u poniznosti. Potaknuo ih je da u služenju traže Božju stvar i da budu živo Evanđelje današnjem naraštaju, znak koji upućuje, pomoć drugima da susretnu Boga te da zrače radošću kako bi drugi prepoznali da pripadaju Isusu.

Na kraju je nadbiskup Puljić sve sudionice pozvao "da svaki dan hrabro idu život sa sviješću da Isus na njih računa i da one računaju na Isusa."

Pjevanje i sviranje za vrijeme euharistijskog slavlja predvodila je liturgijska sekcija bogoslova. (kvrppbih) Foto: S. Emra