20.01.2016

Srebrni jubilej vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića

U utorak, 19. siječnja misnim slavljem proslavljena je 25. obljetnica biskupske službe kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog.

Svečanim euharistijskim slavljem u Katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, proslavljena je u utorak, 19. siječnja 25. obljetnica biskupske službe kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog.

Svetu misu izravno je prenosio prvi kanal državne televizije BHT1 i Radio Marija. Liturgijsko pjevanje animirao je Bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a ceremonije je vodio mons. Tomo Knežević.

Homiliju u euharistijskom slavlju izrekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je odmah na početku istaknuo kako ovo slavlje i čestitke obuhvaćaju i sve ljude do kojih je, i izvan Crkve, dopirala Božja prisutnost po slavljenikovim riječima, molitvama, pogledima, koracima, osjećajima i po njegovoj ljudskosti, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Tumačeći današnja liturgijska čitanja, kardinal je podsjetio na toliko čestu pojavu u povijesti spasenja kada Bog izabire neznatno da bi učinio velika djela. Poučava nas, nastavio je, da nitko ne smije pasti u zamku uznositosti, oholosti, samodostatnosti. Svaki čovjek treba darove u svome životu prepoznati kao Božje darove.

Kardinal je naglasio da danas, s odmakom od dvadeset i pet godina, smijemo reći da se pri imenovanju mladoga svećenika Vinka Puljića vrhbosanskim nadbiskupom ponovno dogodila znakovitost Božjega poziva i izabranja. Poput Blažene Djevice Marije, svećenik Vinko nosio je svijest o svojoj neznatnosti pred zahtjevnom službom. Njegova prožetost Marijinom pobožnošću, nutarnje prihvaćanje Božjega plana i ljubav prema Crkvi stopili su se u njegovo biskupsko geslo: Po Mariji u vjeri, nadi i ljubavi, kazao je kardinal.

Proslava obljetnice ustoličenja na metropolitansku nadbiskupsku katedru, koja je po službi nadbiskupa Puljića ostala trajno živa kao simbol Kristova jasnog i strpljivog nauka, govori o prisutnosti dijecezanskog biskupa, o trajnosti i vjernosti pastira, o ljubavi Boga koji okuplja svoj narod, poučava ga i vodi prema vrelu života i hrani na oltaru Gospodnjemu.

I kada je postojala prijetnja, nastavio je kardinal, da na toj katedri ne bude prisutan, da se udalji iz ratnim strahotama zahvaćenoga Sarajeva, on je ostao tu. Prihvatio je životnu ugroženost i boravak sa svojim narodom, boravak s patnjama svakoga čovjeka. To je vrijednost koju može do kraja izmjeriti samo Bog i koja sjaji vječnom ljepotom.

To je prepoznao i Sveti Otac Ivan Pavao II., kada je nadbiskupa Vinka ubrojio u kardinalski zbor, pojačavajući znakovitost izabranja, jer je tada sarajevski nadbiskup, s četrdeset i devet godina, bio najmlađi kardinal, napomenuo je kardinal Bozanić.

Ovih dvadeset i pet godina, nastavio je kardinal, svjedočili smo da su najveće patnje u društvu prouzrokovane onda kada je zanemaren čovjek, kada je pogaženo ljudsko dostojanstvo koje je čovjeku darovao Bog; kada ljudi svojim kriterijima, propisima i zakonima iskrivljuju ono što je bitno u ljudskom životu. Koliko se samo puta uzdizao glas kardinala Vinka, da bi upozorio na zanemarivanje čovjeka, na obespravljenje naroda, na nepravde, na ponižavanje ljudskoga dostojanstva, istaknuo je kardinal Bozanić, zaključujući riječima pape Franje izgovorenim u sarajevskoj prvostolnici 6. lipnja 2015. godine: „Što bi značilo za jednog svećenika i za jednu Bogu posvećenu osobu, danas, u Bosni i Hercegovini, služiti Kristovom stadu? Držim da bi prije svega značilo ostvarivati pastoral nade, pazeći na ovce koje su u stadu, ali znati i izići iz njega u potragu za onima koji traže Radosnu vijest, a ne znaju je sami naći ili ponovno otkriti put koji vodi k Isusu; susretati ljude ondje gdje žive, pa čak i onaj dio stada koji živi izvan njegovih granica, daleko; prihvaćati one koji možda još ne poznaju Krista Isusa; brinuti se o odgoju katolika u vjeri i kršćanskome životu; ohrabrivati vjernike laike da budu promicatelji evangelizacijske misije Crkve".

U Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu 18. siječnja održana je svečana akademija u povodu 25. obljetnice biskupskog ređenja i ustoličenja nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića. (KTA/IKA)