13.09.2016

Popularizacija Svetog pisma – Projekt Biblijskih društava

Cilj susreta u Ohridu bio je ekumensko zajedništvo, upoznavanje i želja da sudionici upoznavaju i čitaju Sveto pismo te žive po načelima Riječi Božje.

Biblijska društva Albanije, Srbije, Makedonije i Hrvatske na čelu s generalnim tajnicima biblijskih društava pojedinih zemlja od 7. do 9. rujna 2016. u Ohridu (Makedonija) organizirali su biblijski susret pod naslovom „Živa Riječ.“ Okvir cijelog programa bila je zajednička molitva i susret s Biblijom, nakon čega su slijedili turniri u odbojci i nogometu. Mladići i djevojke iz različitih zemalja pokušali su igrati nogomet i odbojku na korektan način. U jutarnjim satima na svojim jezicima čitani su odlomci iz Biblije koje su potom tumačili profesori koji pripadaju raznim vjerama (pravoslavna, katolička i protestanska).

Na susretu je sudjelovalo osam ekipa iz: Albanije, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Cilj susreta bio je ekumensko zajedništvo, upoznavanje i želja da sudionici upoznavaju i čitaju Sveto pismo i žive po načelima Riječi Božje. Učenici Internata Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ iz Sarajeva rado su se odazvali na poziv nacionalnog tajnika Biblijskog društva iz Hrvatske Damira Lipovšeka da budu već treću godinu dio ovoga projekta. U pratnji odgojiteljice s. Antonije Lučić, FDC pokušali su na tom susretu realizirati moto njihova KŠC-a koji glasi „Semper magis“. Bez podrške ravnatelja toga Centra vlč. Marija Ćosića koji uvijek potiče i omogućuje sudjelovanje na ovakvim ili sličnim projektima i odgojitelja s. Leonarde Pirner i vlč. Ljube Zelenike koji su ostali u Sarajevu ne bi bilo moguće taj projekt realizirati.

Nakon odigranih utakmica sudionicima su dodijeljene simbolične nagrade. Učenici Internata osvojili su drugo mjesto u odbojci, a Robert Franjić, svojom talentiranom igrom osvojio je medalju.

Ono što je bilo važno i zanimljivo jest da su mladi mogli iskusiti kako dan može započeti Rječju Božjom koja nadahnjuje i oplemenjuje ljudski život. Sudionici su pozorno i otvorena srca slušali o Božjoj milosti koja je pratila njihov susret i pomagala im da se opredjele za ljubav i da budu Božji glasnici u društvu i zemlji u kojoj žive. Prolazeći kroz zemlje s kojima je povezana nova svetica Katoličke Crkve sv. Majka Terezija, sudionici su susreli i njezin lik i zamolili njezin zagovor da u bližnjemu prepoznaju Isusa koji je žedan i potreban pažnje.

Učenici Internata su se također utjecali zagovoru bl. Drinskih mučenica koje su dio njihovog života u Internatu i vjerne zaštitnice u poteškoćama.

Zahvalni su svima koji su im omogućili bogatstvo ekumenskog susreta u Makedoniji.  (kvrpp bih/A. Lučić)