30.11.2016

Molitveno-odgojni seminar u Bugojnu

Seminar su vodile sestre s. Samuela Klaić, s. Ines Vujica i s. Marija Mihaljević, sudjelovalo je četrnaest djevojaka iz Nove Bile, Uskoplja, Livna i Bugojna.

U duhovnom centru Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije u Bugojnu od 25. do 27. studenoga 2016. održan je molitveno-odgojni seminar za djevojke I. razreda srednje škole na temu U školi milosrdnog Oca na kojemu je sudjelovalo četrnaest djevojaka iz Nove Bile, Uskoplja, Livna i Bugojna. Seminar su vodile sestre s. Samuela Klaić, s. Ines Vujica i s. Marija Mihaljević.

Kroz dane seminara djevojke su kroz molitvu, predavanja, osobno promišljanje i rad u grupi tražile susret s milosrdnim Ocem koji preobražava njihovo življenje. Bit obraćenja stoji u spremnosti da izađemo iz sebe i susretnemo Boga koji nam želi pokazati svoje milosrđe i put. Posebno su to otajstvo razmatrale kroz prispodobu o Milosrdnom Ocu. Budući da su se stavile u školu milosrdnog Oca, kroz seminar su bile vođene tako da iz iskustva Božjega milosrđa uče svjedočiti milosrđe svojim bližnjima i u okruženju u kojemu žive. Tako su kroz rad u grupama osmislile načine kako mogu vršiti djela milosrđa u svojim sredinama.

Ovim seminarom zakoračili smo u vrijeme došašća. Ono nema svrhu samo u sebi, nego je put do cilja, hod do prelaska staroga u novo, put do otvorenosti Bogu i bližnjima. Zato je snažno prožeto upravo obraćenjem, iskustvom primljenoga i darovanoga milosrđa. Jer lice milosrđa nebeskoga Oca je Isus Krist za čiji se dolazak pripremamo. Milosrđe je postalo živo, vidljivo i dosegnulo svoj vrhunac u Isusu iz Nazareta (Lice milosrđa 1). Seminar i sve ono što su kroz njega učile i molile bio je samo poticaj i putokaz za njihov hod kroz došašće koji će ih voditi u susret Bogu koji dolazi da bi se nastanio u njihovim životima. (S. Samuela Klaić)