05.05.2017

Hodočašće franjevačkih novaka Južnoslavenske konferencije u Asiz

„Zahvalni smo Bogu na ovom hodočašću i svima onima koji su nam to omogućili i organizirali“, piše u svom osvrtu novak fra Đuro Ravenšćak.

Redovito hodočašće franjevačkih novaka Južnoslavenske konferencije održano je od 27. travnja do 2. svibnja u organizaciji Franjevačke provincije Bosne Srebrene, pod vodstvom meštra fra Marinka Baotića.

Okupivši se već 26. travnja na Trsatu, gdje su prenoćili, dvadeset i osam novaka s odgojiteljima krenuli su u Asiz u ranim jutarnjim satima. Prije polaska pridružili su im se i dva novaka trećega franjevačkog reda glagoljaša zajedno s njihovim odgojiteljem.

U Asiz su stigli u četvrtak, 27. travnja, u poslijepodnevnim satima, u kuću Franjevačkih sestara Marijinih misionarki, nedaleko Porcijunkule. Sestre su ih lijepo dočekale i ugostile. U Asizu su se priključili i novaci Albanske provincije, kojih je trojica. Smjestivši se, posjetili su crkvu sv. Damjana gdje su sudjelovali u slavlju sv. Mise. Narednih dana su posjetili i obilazili i ostala svetišta vezana uz Franjin život: Greccio, Rivotorto, La Forestu, Fonte Colombo, Carcere, te grad Asiz. U La Foresti susreli su se s zajednicom „Mondo X“, koja je tu već godinama, i njihov voditelj ih je tom prilikom upoznao sa zajednicom i njezinim radom. Nedjeljni dan bilo je razgledavanje grada Asiza, imajući pri tom priliku vidjeti sve crkve i svetišta vezane uz sv. Franju i sv. Klaru. Na grobu sv. Franje slavili su sv. Misu.

Pred sami kraj hodočašća došli su na La Vernu, gdje je sv. otac Franjo primio svete rane. Tamo su ih dočekala i ugostila franjevačka braća, te su tu i prenoćili.

U utorak ujutro pozdravili su se s braćom Albanske provincije, te pošli s La Verne prema Padovi, gdje su posjetili baziliku sv. Ante Padovanskog i svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Uvečer su stigli na Trsat gdje su i započeli hodočašće i ostali još jednu noć, te su se iduće jutro oprostili jedni od drugih i krenuli natrag u svoje provincije.

Novak fra Đuro Ravenšćak, u svom osvrtu na to hodočašće piše: „Bilo je zaista posebno iskustvo hoditi stopama sv. Franje i čuti mnogo toga o njemu iz perspektive samih mjesta gdje je on provodio svoj život. Neka nam sv. Franjo i sv. Klara pomognu svojim zagovorom da ovo hodočašće u nama rodi plodove za budućnost.

Budući da je ovaj naš posjet franjevačkim mjestima bio svojevrsna duhovna obnova, a ne samo izlet, naše putovanje bilo je obučeno u ruho molitve, liturgijskih slavlja na mjestima koja smo posjetili i osobnim susretom s Gospodinom kroz prizmu njegovog velikog službenika, našeg serafskog oca Franje. Zahvalni smo Bogu na ovom hodočašću i svima onima koji su nam to omogućili i organizirali.“

(Đuro Ravenšćak)