11.12.2017

Održana adventska duhovna obnova za redovnice grada Sarajeva

Kardinal Puljić je govorio okupljenim redovnicama o duhovnim savjetima sv. Ignacija Lojolskog te njihovoj povezanosti s biblijskim navodima.

U nedjelju 10. prosinca u organizaciji duhovnika Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Jakova Kajinića i liturgijske sekcije bogoslova održana je adventska duhovna obnova za redovnice u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Voditelj susreta bio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kardinal Puljić. Na duhovnoj obnovi koja je započela u poslijepodnevnim satima a završila euharistijskim slavljem u 17 sati, sudjelovalo je 80-ak redovnica.

U prvom dijelu susreta kardinal Puljić poticajno je govorio okupljenim redovnicama o duhovnim savjetima sv. Ignacija Lojolskog te njihovoj povezanosti s biblijskim citatima. Navodimo samo neke od njih: nastojanje da najprije mijenjamo sebe, a ne druge; istinu reći s ljubavlju; u životnom hodu mjeriti evanđeoskom mjerom, mjerom Isusa Krista, a ne vlastitom; u donošenju odluka rukovoditi se Božjom voljom; čuvati se oholosti – vjernost u malom; trajno učiti od Isusa; njegovati zahvalnost; trpjeti s Isusom je lako – trpjeti sam bolno; poniznost (čuvati se lažne poniznosti); učiti se biti više s Bogom u samoći i tišini. Pozvao je sestre da u vremenu došašća svoje sklonosti oblikuju za dolazak Isusa Krista.

Zatim je Kardinal izložio sudionicama poticaje za ispit savjesti u 17 točaka. 

Slijedilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu, zatim sakrament pomirenja.

Euharistijsko slavlje je predslavio također nadbiskup Puljić u zajedništvu s rektorom Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Josipom Kneževićem, vicerektorom vlč. Markom Mikićem,  duhovnikom vlč. Kajinićem i tajnikom Kardinala vlč. Antom Zubakom.

U svojoj homiliji, Kardinal je govorio o 4 lika koja su dominantna u došašću kao 4 svijeće: prorok Izajia, Bl. Dj. Marija, Sv. Ivan Krstitelj, a četvrti je lik svatki pojedinac koji treba svjetliti svojim životom.

Za vrijeme euharistijskog slavlja na orguljama je svirao bogoslov Tomislav Rajić. 

(s. Jadranka Obućina)

Foto: I.Popović/I.Matijević