16.01.2018

Susret ŠSF – vjeroučiteljica, katehistica i glazbenica

Pročelnica Vijeća za apostolat s. Ines Vujica prvoga dana KZŠ upriličila je susret s vjeroučiteljicama, katehisticama i glazbenicama u kući u Držićevoj u Zagrebu.

U Nadbiskupiskom pastoralnom institutu u Zagrebu 8. i 9. siječnja 2018. održana je Katehetska zimska škola za vjeroučitelje na temu Doprinos katoličkoga vjeronauka razvoju samostalnosti i odgovornosti učenika

Tom prigodom, pročelnica Vijeća za apostolat, s. Ines Vujica prvoga dana KZŠ upriličila je susret s vjeroučiteljicama, katehisticama i glazbenicama Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije u kući u Držićevoj. Na tom susretu je bila nazočna i provincijalna zamjenica s. Lidija Jurišić koja je prenijela pozdrave provincijske predstojnice s. Kate Karadža koja je bila spriječena prisustvovati susretu, te se zahvalila sestrama za sve ono dobro što su kroz proteklo vrijeme činile.

Taj susret bio je ujedno prigoda u kojoj je s. Ines zahvalila svakoj sestri koje sudjeluju u zajedničkom projektu te ujedno pozvala da zajedničkim snagama, kreativnošću i  spremnošću podupiremo naš rad u pastoralu kako bi ujedinile snage te nastavile zajedno raditi i stvarati. Potom je napravila temeljit osvrt na plan za 2017.godinu i izvijestila o seminarima i radu savjetovališta u Bugojnu te o tome što je realizirano. Na tom susretu također je dogovoreno da susret s katehisticama naredne godine bude u Zagrebu i Sarajevu jer od prošle godine i Vrhbosanska nadbiskupija ima svoj katehetski dan. Potom  je pozvala s. Ivonu Sliško koordinatoricu u Bosni da izvijesti o Vjeronaučnoj olimpijadi koju je spremala sa s. Vlatkom Dujmović i koordinatoricu  s. Maru Matanović da izvijesti o ostvarenom pastoralnom planu u Hrvatskoj. Sestre Ivona i Mara su detaljnije upoznale sestre i izvijestile o tome što je ostvareno kao i nadolazećim zajedničkim susretima događanjima.

Sestre su razgovarale o predstojećim i planiranim zajedničkim događanjima,  pokušale vrednovati ono što je učinjeno na godišnjem pastoralnom planu. Istaknule su  važnost katehetskog dana, vjeronaučne olimpijade, zlatne harfe i katehetske škole VB biskupije.

Također su razgovarale o planiranim zajedničkim događajima kao što su: odgojno molitveni seminari u Bugojnu, ljetnim kampovima i prigodnim susretima s djevojkama, ženama, udrugom “Vjera i svjetlo” te o određenim župnim događanjima. Sestra Lidija predložila je mogućnost održavanja seminara u kući u Fojnici. Istaknula je važnost samokritike i kritike u osluškivanju onih koji su nazočili seminarima za što kvalitetniji daljnji rad.

Sestra Ines susret je završila molitvom te pozivom da iza takvih zajedničkih susreta sestre pronalaze uvijek jedini razlog nade i nadahnuća da su danas poslane u konkretnom vremenu pronositi sol i svjetlo ovoj zemlji, najprije u svojoj maloj zajednici, a onda kao dio zajednice će biti prepoznatljivi znak i provincije.

s. Ivana Džambas