14.03.2018

Izložba “Pasionska baština iz riznice Karmela sv. Ilije na Buškom jezeru”

Izložbu u mostarskoj Galeriji “Aluminij” će otvoriti 20. ožujka, kardinal Vinko Puljić uz nazočnost mjesnoga biskupa mons. Ratka Perića.

U Galeriji “Aluminij” u Mostaru bit će upriličeno u utorak, 20. ožujka s početkom u 20 sati otvaranje izložbe u suorganizaciji karmelskoga samostana i Duhovnog centra Karmel sv. Ilije nedaleko Buškog jezera (Tomislavgrad). Izložbu će otvoriti kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup metropolit uz nazočnost mjesnoga biskupa mons. Ratka Perića.

Postav nosi naziv “Pasionska baština iz riznice Karmela sv. Ilije na Buškom jezeru” i predstavlja dio fundusa umjetnina i etnografske zbirke o temi Muke i Uskrsnuća Kristova.

Prior karmelskoga samostana o. Zvonko Martić, idejni je začetnik ovog projekta i kustos je izložbe, a podijelio ju je u nekoliko cjelina. Relikvijar s relikvijama Svetoga križa i stigme ili slika Rane sv. Franje bit će jednom sakralnom cjelinom, drugim dijelom su suvremeni umjetnici, a trećim etnografska građa. To su najreprezentativniji i najvrijedniji dijelovi mlade zbirke karmelske redovničke zajednice.

Izložba ostaje otvorena za besplatno razgledanje do 5. travnja.