25.09.2018

Kapitul na rogožinama s Generalnim ministrom Reda

Na Kapitulu su sudjelovali generalni ministar Franjevačkog reda, zajedno s fra Ivanom Sesarom, generalnim definitorom za Slavenske franjevačke provincije.

U zgradi franjevačkog samostana sv. Pavla na Nedžarićima održan je 24. rujna 2018. tradicionalni Kapitul na rogožinama, godišnji bratski susret svih franjevaca Bosne Srebrene povodom blagdana Uzvišenja sv. Križa – naslovnika Provincije.

Ove godine ovaj susret sve braće nije održan na samu svetkovinu Uzvišenja sv. Križa, kao što je uobičajeno, nego je upriličen na ovaj dan kako bi ovom događaju mogli sudjelovati i gosti iz Rima: fra Michael Anthony Perry, generalni ministar Franjevačkog reda, zajedno s fra Ivanom Sesarom, generalnim definitorom za Slavenske franjevačke provincije.

Pogram je započeo jutarnjim susretom generalnog ministra, generalnog definitora i provincijalnog ministra fra Joze Marinčića s profesorima Franjevačke teologije u Sarajevu, a nastavljen je u prijepodnevnim satima susretom gostiju s Upravom Provincije i svom pridošlom braćom. Nakon uvodnih riječi koje je uputio provincijal fra Jozo, uslijedilo je predavanje fra Mile Babića, gvardijana samostana na Nedžarićima, o temi Dijalog i mir s različitim religijama i kulturama. Povod za ovo razmišljanje je 800. obljetnica susreta sv. Franje sa sultanom Malikom al-Kamilom, koja će biti obilježena na razini cijelog Reda iduće godine, kao i lokalna 555. obljetnica susreta fra Anđela Zvizdovića i sultana Mehmeda el-Fatiha.

Nakon uvodnog predavanja uslijedilo je slavlje Svete mise koju je predvodio generalni definitor fra Ivan Sesar, u suslavlju generalnog ministra, provincijala Bosne Srebrene, dvojice franjevačkih biskupa, članova Uprave, gvardijana Bosne Srebrene i brojnih fratara pristiglih iz različitih dijelova BiH, ali i okolnih zemalja. Prigodnu propovijed o temi iz evanđelja po Luki: Oni koji ulaze neka vide svjetlost (Lk 8,16), održao je generalni ministar. Pozivajući svu nazočnu braću da svojim franjevačkim poslanjem unose Kristovo svjetlo u ovaj svijet rekao je između ostalog: "Želio bih vas pozvati, draga braćo, da se ne predajete u nastojanju približavanja stadu Božjem i onda kada se radi o osobama koje ne misle kao mi i koje nas napadaju i riječima i djelima. Gospodin želi preko nas donijeti svjetlost nade i Svoju prisutnost svakom čovjeku, želi ugrijati zahlađenost jednog naroda koji nastoji zanemariti Boga, želi izliječiti rane prouzročene ratom i progonstvom. Da bi to mogao učiniti, potrebna mu je naša spremnost i naša želja da sanjamo jedan svijet koji je izmiren i otvoren različitostima".

Misno slavlje su svojim pjevanjem uzveličali bogoslovi Franjevačke teologije pod ravnanjem maestra fra Emanuela Josića.

A u popodnevnim satima, u amfiteatru Franjevačke teologije, generalni ministar je u nazočnosti sve braće održao prigodno predavanje pod naslovom: Biti Božji ljudi znači biti osobe od dijaloga. Poneka misao o identitetu i o poslanju Manje Braće u današnjem svijetu. Kroz svoje bogato predavanje predstavio je neke smjernice za život Manje braće, kako u Provinciji, tako i u cijelom svijetu. Podsjetio je da svoju franjevačku karizmu žive sa zahvalnošću, sjećanjem na korijene, kao i trajnu potrebu aktualizacije evanđeoske poruke po primjeru sv. Franje. Naglasio je i prijeku potrebu da se današnje franjevaštvo od krize okrene prema nadi i vjernosti te da u budućnost zakorači s nadom i ljubavlju.

Zatim je pozvao svu braću Bosne Srebrene na: produbljivanje duhovnog života, povratak izvorima franjevaštva, analizu sadašnjeg stanja i odgovor na potrebe suvremenog čovjeka, razvijanje programa formacije za nova duhovna zvanja, te na razvijanje dijaloga s drugima na svim razinama. Zahvalivši Provinciji na sudjelovanju u različitim projektima Reda pozvao je i ostale fratre iz Provincije da se otvore misijskom djelovanju u svijetu, kao i trajnom studiju na različitim područjima.

Na koncu, kao zadnju misao svoga izlaganja, pozvao je svu braću da se vratimo prvoj ljubavi – Isusu – slijedeći primjer sv. Franje Asiškog. (kvrppbih/www.bosnasrebrena.ba)