13.11.2018

Mjesečna duhovna obnova za redovnice Grada Sarajeva

Voditelj mjesečne duhovne obnove bio je dr. sc. vlč. Ilija Marković, vicerektor u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

U nedjelju, 11. studenog u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu, održana je u organizaciji Školskih sestara franjevaka Hercegovačke provinicije, mjesečna duhovna obnova za redovnice koje svojim životom i redovničkim poslanjem djeluju na području Grada Sarajeva i Vrhbosanske nadbiskupije.

Voditelj duhovne obnove bio je dr. sc. vlč. Ilija Marković, vicerektor u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

Na početku izlaganja, na temelju priče "U krugu radosti", vlč. Marković je govorio o širenju ljubaznosti, lijepim riječima i zajedništvu te pozvao okupljene redovnice da se često sjete i obnavljaju radost svog zvanja – dara koje su primile. Potrebno je vratiti se na trenutak kada su Bogu radosno rekle „da“ i uputile se s Njim u avanturu koju se isplati živjeti do kraja života. Naglasio je, kako su redovnici i redovnice posvećene osobe kojima je radost uzdanje u Boga koji je neprolazna Ljubav i Dobrota. Spominjući činjenicu kako se u psalmima, ali i u Novom zavjetu na stotinjak mjesta nalaze duboki izrazi koji pokazuju da je radost i plod dobrohotne Božje prisutnosti i ushićeni odjek. "Radost je osnovni kršćanski stav, osnovno kršćansko raspoloženje!"

Potaknuo je redovnice i na razmišljanje o ljubavi koja čini ljude radosnim te o jednadžbi koja govori da što više volimo, to smo više radosni. Svi se često nađemo u nedaćama i nismo uvijek nasmijani, različite financijske teškoće, bolesti ili smrti nas zatvore, ali upravo tada je važno usmjeriti svoje molitve Bogu i otkrivati radost Evanđelja koja ispunja srce i čitav život svakog onog koji susretne Isusa.

U završnom dijelu izlaganja predavač se upitao: "Gdje se rađa radost?" te ponudio odgovor: "Radost se rađa u dubini srca koje mora biti veliko i sačuvano od nemira, traženja i lutanja."

Nakon predavanja slijedilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu, te sakrament Svete ispovijedi.

Duhovna obnova završila je slavljenjem Svete mise, koju je također predslavio vlč. Marković. U svojoj homiliji je govorio o Božjoj riječi i proroku Iliji koji traži od poganke udovice kruha i vode. Zanimljiva je reakcija udovice: imala je otvoreno srce i vjerovala da joj Ilijin Bog može pomoći u njenim nevoljama. Stoga je postupila kako je prorok od nje tražio, a za nagradu tog povjerenja i predanja dobila je sigurnu hranu u vrijeme suše. Ova pobožna udovica je povezala nutarnji stav pobožnosti i vanjski čin konkretne ljubavi prema bližnjemu. Dala je sve, a primila stostruko!

Vlč. Ilija kazao je također kako današnji čovjek nije spreman na žrtvu, a ako ju čini, onda je to zato što najčešće iz nje ima koristi. Problem nam je dati nekome nešto od svoga viška, a kamo li od onoga osnovnog i egzistencijalnog. Tek kad daš sve, onda počinje pravo iskustvo vjere, pravi odnos s Bogom. Propovijed je završio poticajnim riječima: "Stoga, po uzoru na dvije pobožne udovice, dajmo i mi, svoja dva posljednja, najvrjednija novčića Bogu – srce i tijelo. Neka nas Bog kroz taj naš skromni dar, stostruko blagoslovi i učvrsti u pozivu!"

Svečano euharistijsko slavlje animirali su bogoslovi i vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskoj bogosloviji.

Vjerujemo kako će i ova duhovna obnova pomoći sestrama živjeti još dublje i iskrenije u radosti svog poslanja.

(S. Kata Ostojić)