09.12.2018

Godišnji susret kućnih poglavarica sestara Milosrdnica

U radnom dijelu susreta kućnih poglavarica govorilo se o temi „Ekonomija u službi karizme i poslanja“ koju je izdala nadležna Kongregacija.

Na poziv provincijalne poglavarice Provincije Majke Divne Sarajevo s. M. Julijane Djaković u petak, 7. prosinca 2018. godine održan je godišnji susret kućnih poglavarica u samostanu sv. Vinka u Tomislavgradu.

Susret je započeo Euharistijskim slavljem u samostanskoj kapeli koje je predvodio fra Gabrijel Mioč. U prigodnoj propovjedi fra Gabrijel se zaustavio na evanđeoskom tekstu dana. Tumačeći viku i molbu slijepaca upućenu Isusu da ih ozdravi, prenio nam je stanje čovjeka u potrebi. Nakon što su Isusovom dobrotom progledali prestali su vikati. Doživljenu radost i ispunjenje molbe nisu mogli zadržati samo za sebe nego su je razglasili po svem onom kraju. Po uzoru na njih propovjednik je pozvao i nas da doživljenu dobrotu i uslišanu molitvu nikad ne smijemo prešutjeti.

Poslije Sv. mise uslijedio je radni dio susreta o temi „Ekonomija u službi karizme i poslanja“ koju je izdala Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života u Rimu 2018.

Provincijalna poglavarica s. M. Julijana je upoznala kućne poglavarice s dokumentom istaknuvši potrebu sestara da budu „dobri upravitelji različitih Božjih milosti“ /1 Pt 4,10/. Budući da su poglavaricama povjerena duhovna i materijalna dobra, posvijestila je potrebu ozbiljnost i odgovornosti u vršenju povjerene službe.

U nastavku rada s. M. Julijana je pojasnila neke smjernice i odluke generalnog kapitula Družbe iz 2017. godine a koji su vezane po redovničkim Konstitucijama o ovoj temi. Sestre su imale mogućnost aktivno sudjelovati svojim prijedlozima, pitanjima i odlukama.

Obogaćene novim spoznajama i izmjenom iskustava, u radosnom ozračju sestrinskog zajedništva, susret je završio u popodnevnim satima.

(www. milosrdnice-bih.com)