13.08.2019

Proslava sv. Klare Asiške u samostanu klarisa u Brestovskom

Sv. Misu je predslavio mons. dr. fra Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki u koncelebraciji s provincijalom Bosne Srebrene i još 14 svećenika.

U nedjelju 11. kolovoza 2019. svečano je proslavljena svetkovina sv. Klare Asiške.  Sv. Misu je predslavio mons. dr. fra Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki u koncelebraciji s provincijalom Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem i još 14 svećenika. U svojoj propovijedi biskup Semren govorio je o sv. Klari kao prvoj ženi koja je napisala redovničko pravilo nadahnuta Duhom Svetim i Pravilom sv. Franje. Opisao je Klaru kao ženu duboke vjere stavljajući je uz bok  Abrahamu i Blaženoj Djevici Mariji. Odričući se sigurnosti u posjedovanje materijalnog bogatstva svu svoju nadu stavila je u Isusa koji joj je obećao da će uvijek biti s njom i njenim sestrama. Spomenuo je da ove godine sestre klarise slave 30. godišnjicu dolaska u Brestovsko u kojem su, pouzdajući se u zagovor i zaštitu sv. Klare, ostale i u ratno vrijeme, unatoč neprestanim napadima i zapaljenom samostanu.

Svetkovini sv. Klare prethodila je devetnica. Prvih šest dana sv. Misu je slavio duhovnik sestara fra Gabrijel Tomić. U svojim propovijedima poticao je vjernike na dosljedno življenje evanđelja, čašćenje sv. Križa i nasljedovanje primjera sv. Klare. Trodnevnicu je predvodio fra Velimir Bavrka, župnik župe sv. Jurja u Vitezu. U nadahnutim propovijedima i klanjanju pred Presvetim Sakramentom naglasio je Isusovo obećanje da će ostati s nama u sve dane pod prilikama kruha, nenametljiv i tih. Misa je poziv na svetu stanku. Naše vrijeme žeđa za tim da pažljivo slušamo poticaje Kristova Srca. Fra Velimir je pozvao vjernike da priđu Isusu, poklone Mu se i odmore u njegovoj prisutnosti. Biti kršćanin znači prihvatiti Isusa u svoj život da nas On hrani kako bismo i mi druge hranili.

(Sestre klarise)