20.01.2020

Proslava sv. Ante Pustinjaka, suzaštitnika župe na Petrićevcu

Trodnevnu duhovnu pripremu kao i središnje misno slavlje je predvodio fra Nikica Vujica, definitor i ekonom Provincije Bosne Srebrene.

U petak 17. siječnja proslavljen je u župi na Petrićevcu u Banjoj Luci sv. Antun Pustinjak, drugi zaštitnik spomenute župe. Samoj proslavi prethodila je trodnevna duhovna priprema za sve župljane i prijatelje te župe.

Sve mise je predvodio fra Nikica Vujica, definitor i ekonom Provincije Bosne Srebrene koji se kroz protekle dane obratio uz riječi ohrabrenja svim vjernicima toga kraja. Fra Nikica je nastojao približiti okupljenim vjernicima svetost i nebesko kraljevstvo kroz svakodnevicu i uobičajena životna djela uzimajući primjere poput sv. Ante te ih potičući da to nije nešto nedostižno. Svecem se postaje dobrim djelima i riječima, propovijedanjem evanđelja na razne načine, učeći iz dana u dan. U trodnevnoj pripremi propovjednik je također svoju poruku potkrijepljivao životnim pričama običnih ljudi u kojima se jasno da uvidjeti da samo ljubav prema Kristu vodi ka spasenju, kao što je spomenuto u homiliji na sam dan proslave, citirajući riječi poznatog ruskog pisca Tolstoja u 82. godini života: ‘‘Tek sam sada spoznao kako treba živjeti.’’.

Na sam dan proslave, uz fra Nikicu, predslavitelja misnog slavlja,  koncelebriralo je desetak svećenik te su sudjelovali župljani i vjernici iz susjednih župa ali i izvan granica bosansko-hercegovačkog područja. Na koncu se nazočnima obratio župnik i gvardijan, fra Domagoj Šimić, te svima zahvalio na sudjelovanju u proslavi te ih nakon misnog slavlja pozvao na druženje ispred crkve.

(kvrpp bih/www.bosnasrebrena)