10.02.2020

Susret Komisije za pravdu, mir i očuvanje stvorenoga Južnoslavenske konferencije OFM-a

Uočena je potreba isticanja kako je zauzimanje za pravednost, mir, (međureligijski) dijalog i očuvanje Božjega djela u prirodi dio franjevačkoga identiteta.

U Franjevačkom samostanu Sv. Ante na Viču (Ljubljana, Slovenija) sastali su se 29. siječnja 2019. članovi Komisije za pravdu, mir i očuvanje stvorenoga Južnoslavenske konferencije OFM-a. Nazočili su pročelnici provincijskih komisija: animator Komisije fra Mari Osredkara iz Slovenske provincije, fra Tomislav Faletar iz Hrvatske provincije, fra Mladen Vukšić iz Hercegovačke provincije, fra Bože Vuleta iz Splitske te fra Franjo Radman iz Provincije Bosne Srebrene. Pismeno je svoju nenazočnost obrazložio fra Nikica Devčić iz Zadarske franjevačke provincije. Sastanku su nazočili također drugi članovi Komisije u Slovenskoj provinciji: fra Edvard Kovač, fra Bogdan Knavs i fra Boštjan Horvat.

Fra Mari je najprije izvijestio o sadržajima sastanka koji je Komisija imala na europskoj i mediteranskoj razini na Malti u rujnu 2019., na kojem su uz njega sudjelovali fra Franjo Radman i fra Bože Vuleta. Zatim je svaki pročelnik provincijske komisije izvijestio o aktivnostima i projektima Komisije i zauzimanju braće za pravdu, mir i očuvanje stvorenoga u svojim provincijama. Uočena je potreba isticanja kako je zauzimanje za pravednost, mir, (međureligijski) dijalog i očuvanje Božjega djela u prirodi dio franjevačkoga identiteta. Braću na to poziva Utemeljitelj, ali i Drugi vatikanski koncil te crkveno učiteljstvo, a što su oni tijekom stoljeća svoga života i djelovanja svjedočili i iznalazili uvijek nove načine življenja svoje karizme.

Iznova su pročelnici pozvali sva bratstva da u duhu enciklike »Laudato si« uvrste ove teme u programe početne i trajne formacije, svatko u svojoj zajednici. To bi se kroz godinu dana moglo uvrstiti u duhovne vježbe, rekolekcije ili u proučavanja tijekom godina formacije. Sudionici su uvjereni da u svakoj franjevačkoj zajednici postoje braća koja su u ovim područjima voljna i sposobna osuvremeniti Franjinu karizmu.

Opširniji zaključci i prijedlozi sa susreta upućeni su provincijalnim ministrima provincija Južnoslavenske konferencije, čija je potpora ključna za realizaciju. U bratskom druženju i razgledanju ljepota Ljubljane, članovi Komisije PMOS-a odlučili su da svake godine druga provincija bude domaćinom susreta. Tako će se sljedeće godine članovi Komisije sastati u Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj. (F. Radman)