09.04.2012

Uskrsno primanje kardinala Puljića

Želim svima nama veću hrabrost i opredijeljenost za čovjeka i vrijednost života", kazao je kardinal Puljić.

U skladu s višegodišnjom tradicijom, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić upriličio je na Uskrsni ponedjeljak, 9. travnja, u prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu uskrsno primanje na koje su se odazvali vjerski, domaći i međunarodni društveno-politički, kulturni, stranački, vojni i drugi državni, entitetski, kantonalni, gradski, općinski i drugi predstavnici. Uz kardinala Puljića na primanju su bili apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico, pomoćni vrhbosanski biskup Pero Sudar, provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran i najbliži suradnici kardinala Puljića te predstavnice redovnica na čelu s predsjednicom Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica s. Ivankom Mihaljević.

U ovom vremenu ne možemo ostati ravnodušni slušajući svaki dan o stradanjima u svijetu, kao i nemilim stradanjima koja su posljedica kriminala ili beznađa. Slušamo potresna događanja tolikih beznadnih ljudi koji dižu ruku na vlastiti život ili da se donosi zakon da se život smije prekinuti i prije rođenja ili o brojnim stradanjima na ulici i bez rata ili radi kriminalnih radnji. Smatramo stoga da je važno pokrenuti pozitivne snage da čovjek nađe smisao života i prave vrijednosti na čemu treba graditi budućnost. Mi kršćani, slaveći Uskrs, otkrivamo da je Uskrsli Krist donio smisao života, vratio čovjeku dostojanstvo te ga pozvao u borbu protiv zla i sile tame, istaknuo je kardinal Puljić, izrazivši očekivanje da će ovo slavlje donijeti više svjetla u osobni život i u život zajednice.

Napominjući kako mu često prigovaraju da se, u vezi s nekim problema, ne obraća domaćoj nego inozemnoj javnosti, kardinal Puljić podsjetio je da je puno puta govorio u domaćoj javnosti o nekim problemima, ali da nije osjetio zauzetost sa strane domaćih predstavnika vlasti na rješavanje problema na koje je ukazivao. Između ostalog, spomenuo je da je molio povrat PDV-a koji su plaćali te da povrata nema kao i da je puno puta govorio o potrebi restitucije, osiguranja svećenika i vjerskih službenika, o potrebi dobivanja nekih dozvola itd. Zaželio je da proslava Uskrsa bude poticaj na pristupanje rješavanju "svih propusta iz duha ljudskosti, jednakopravnosti i iz moralnih načela vjere". U duhu radosti druženja i susretanja katolicima je zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs. "U tom duhu želim istu sreću i radost povodom slavlja Uskrsa u pravoslavnim zajednicama. Sretan Pesah Hebreskoj zajednici. Želim svima nama veću hrabrost i opredijeljenost za čovjeka i vrijednost života", kazao je kardinal Puljić. (IKA/KTA)