16.07.2020

Proslavljen blagdan sv. Bonaventure u Visokom

Euharistiju u 11 sati predslavio je fra Franjo Baraban koji je za proslavu stigao iz Tuzle. Koncelebrirala su braća svećenici iz okolnih župa.

 

U župnoj ekspozituri i franjevačkom samostanu u Visokom, 15. srpnja 2020., vjernici i franjevačka zajednica svečano su proslavili svog zaštitnika – sv. Bonaventuru.

Euharistiju u 11 sati predslavio je fra Franjo Baraban koji je za proslavu stigao iz Tuzle. Koncelebrirala su braća svećenici iz okolnih župa.

Iako je sredina ljeta i vrijeme godišnjih odmora, samostanska crkva bila je puna domaćih vjernika i hodočasnika iz okolnih župa. Fra Franjo okupljenima je stavio sv. Bonaventuru kao jasni uzor životnih odluka. „Taj je svetac živio početkom 13. stoljeća. Njegova odlučnost za prave vrijednosti uzor je i današnjim vjernicima. Kao kardinal, dugogodišnji generalni ministar Franjevačkog reda, vrsni teolog i filozof jasno se i beskompromisno u teškim vremenima opredjeljivao za Boga – i to pravoga Boga. Danas je mnoštvo pojedinaca i skupina koji bi nas htjeli porobiti i prikazati se kao božanstva za kojim bismo trebali pokorno ići. To današnji svetac kategorično odbacuje i od kršćana novog svijeta traži da budu‚sol svijeta‘, radikalno i bezuvjetno“, naglasio je fra Franjo Baraban.

Na koncu slavlja gvardijan visočkog samostana i voditelj župne ekspoziture fra Franjo Radman zahvalio je propovjedniku i ponovio vjernicima da poruke koje su čuli „trebaju biti obilježje i te župne zajednice. Naši preci imali su razloga zašto su izabrali upravo ovog zaštitnika“. Pozvao je okupljene vjernike i braću svećenike na domjenak u velikoj samostanskoj blagovaonici. Oko 60 gostiju ostalo je u ugodnom druženju do kasnog popodneva.

Vjernici su zbog pandemije na misi sudjelovali noseći maske.  (ŽPV)