17.02.2021

Proslava Bl. Mihaela Sopoćka utemeljitelja Družbe sestara Milosrdnog Isusa

Euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Jakov Kajinić, a s. Franćiska Jadwiga Kwiatkowska imala je izlaganje o životu i djelu Bl. Mihaela Sopoćka.

U Župi Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku proslavljen je u ponedjeljak 15. veljače 2021., spomendan Bl. Mihaela Sopoćka, utemeljitelja Družbe Sestara Milosrdnog Isusa.

U poslijepodnevnim satima bila je pobožnost - molitva Krunice Božanskog milosrđu, a potom  s. Franćiska Jadwiga Kwiatkowska imala je izlaganje o životu i djelu Bl. Mihaela Sopoćka. Zatim je uslijedio središnji dio proslave, euharistijsko slavlje koje je predslavio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskom sjemeništu „Petar Barbarić“ u Travniku i župnik Župe Sv. Ilije proroka u Rostovu, u koncelebraciji domaćeg župnika vlč. Marka Majstorovića i župnog vikara vlč. Marcela Tunjića te svećenika okolnih župa i iz Sarajeva, vlč. Marka Oršolića, vlč. Ante Ledića i o. Ante Topića, DI.

Na početku Misnog slavlja blagoslovljena je slika Bl. Mihaela Sopoćka koja će biti izložena u crkvenim prostorijama. Liturgijsko pjevanje animirali su župni zbor pod ravnanjem Danijele Baškarad i dječji zbor Zrakice pod ravnanjem s. Franćiške.

Nakon Svete mise izložene su na čašćenje moći Bl. Mihaela Sopoćka. Za vrijeme čašćenja moći, bila je molitva litanija Bl. Mihaela Sopoćka.

Proslavi je sudjelovao veći broj vjernika kao i sestara redovnica drugih družbi, koje su molitvom podržali pastoralni rad i djelovanje sestara Milosrdnog Isusa u župi.

Nakon Mise upriličeno je zajedničko druženje i večera za svećenike i redovnice. Posebno iznenađenje bila je torta za sestre, s. Damaris  i s. Frančišku, a koju su u znak zahvalnosti poklonile žene vjernice župe odnosno majke djece koja aktivno djeluju u župi (na vjeronauku, u zborovima, na radionicama, u ministriranju...), s kojima sestre radosno i neumorno rade odgajajući ih u kršćanskom duhu.

Moto Družbe Sestara Milosrdnog Isusa je Isuse, uzdamo se u tebe! U tom duhu vjernička zajednica želi nastaviti živjeti i raditi u Župi Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku.

(KVRPP BiH /KT)