28.06.2012

Oproštajno misno slavlje nuncija D'Errica u katedrali u Sarajevu

Kardinal Puljić zahvalio nadbiskupu D'Erricu za predanost i vjernost u služenju i svjedočko življenje poslanja u Bosni i Hercegovini, zemlji složenih prilika i neprilika.

Nadbiskup Alessandro D'Errico svečanim misnim slavljem 27. lipnja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu zahvalio je Bogu za svoju diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini. Domaćin, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić na početku mise istaknuo je da žele zahvaliti Svetom Ocu koji im je slao apostolske nuncije u ratnim i poratnim vremenima, a posebno za nadbiskupa D'Errica koji je u posljednjih šest i pol godina ostvario divna djela u svom apostolskom poslanju na prostorima BiH". Kardinal je nunciju D'Erricu posebno zahvalio za predanost i vjernost u služenju i svjedočko življenje poslanja u Bosni i Hercegovini, zemlji složenih prilika i neprilika. "Hvala Vam što se pokazali da volite Crkvu i sve nas u toj Crkvi na ovim prostorima. Vaša prvotna ljubav bila je pomoć ovoj krajevnoj Crkvi da izvrši svoje poslanje na ovim prostorima. Bili ste otvoreni za sve druge vjerske zajednice i Crkve kako bi bili graditelj mira na ovim prostorima. Posebno hvala na umješnom i uspješnom radu na diplomatskoj razini i kontaktima s državnim vlastima, političarima i međunarodnim predstavnicima", kazao je kardinal Puljić i zaželio da mons. D'Errica prati obilje milosti na novom zadatku uime Svete Stolice u susjednoj Republici Hrvatskoj.

Nuncij D'Errico izrazio je radost što može sa svima nazočnima živjeti posljednje sate svoje službe papinskog predstavnika u BiH i Crnoj Gori. "Kao Sveti Pavao, na prvom mjestu zahvaljujem Bogu za ovih šest i pol godina koje sam mogao provesti među vama. Božja Providnost odredila je da dođem u Sarajevo u trenutku od posebne važnosti za život Crkve u ovoj regiji. Bilo je rečeno da su neki događaji posljednjih godina sad već predani povijesti Crkve u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori. Očito misao ide nadasve na Temeljni ugovor s Bosnom i Hercegovinom, na Mješovito povjerenstvo za primjenu Temeljnog ugovora, na Ugovor za Vojni ordinarijat, na Temeljni ugovor s Crnom Gorom, Sporazum između našega Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i sarajevskoga državnog Sveučilišta, na posjete u Vatikanu najviših predstavnika vlasti BiH i Crne Gore. Isto tako, više na specifično crkvenoj razini, bilo je također važnih događaja: imenovanja pomoćnoga banjolučkog biskupa i vojnog ordinarija, osnivanje Međunarodne komisije o međugorskom fenomenu, posjeti kardinala Tarcisija Bertonea i nadbiskupa Dominiquea Mambertija", kazao je nuncij D'Errico.

Istaknuo je važnost uspostavljenih kontakata s brojnim predstavnicima civilnih i vjerskih vlasti u cilju pridonošenju stvaranja klime društvene harmonije, vjerske snošljivosti i dijaloga među civilizacijama. "Po mome mišljenju, ovo je bilo i ostaje prvi prioritet, ako se uistinu ima na srcu mir u ovim zemljama i razvoj ovih naroda", ustvrdio je mons. D'Errico, ponovno ističući da bi trebali više govoriti o onome što je zajedničko umjesto onog što dijeli te ostaviti po stani napetosti i predrasude naslijeđene od prošlosti i zajednički se založiti oko iznalaženja pravednih rješenja izazovima s kojima se Bosna i Hercegovina još suočava. Napomenuo je da je nastojao raditi na osjetljivom području ekumenskog i međureligijskog dijaloga te češće posjećivati biskupije, redovničke zajednice i laičke institucije. "Primali ste me u vaše kuće; otvorili ste mi svoje srce. Dakle, kod vas i s vama imao sam priliku bolje upoznati ne samo bogatstvo civilizacije ovih zemalja, nego također i poteškoće koje susrećete u teškom hodu materijalne i duhovne izgradnje, u kojemu ste angažirani nakon nedavnog rata. Stoga, zajedno sa zahvaljivanjem Vječnom Gospodaru života i povijesti, drago mi je uputiti zahvale svima onima koji su me prihvatili s toliko povjerenja za mnogo toga što sam primio", rekao je nuncij D'Errico.

Na slavlju je pjevao Bogoslovski zbor "Stjepan Hadrović" pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a ceremonijar je bio mons. mr. Tomo Knežević. Uz kardinala Puljića koncelebrirali su predsjednik Biskupske konferencije BiH banjolučki biskup Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, Ratko Perić, vojni biskup Tomo Vukšić, pomoćni banjolučki biskup Marko Semren i još pedesetak svećenika, među kojima franjevački provincijali Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije fra Lovro Gavran i dr. fra Ivan Sesar. Na slavlju se okupio i veći broj redovnica raznih družbi, među kojima i predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH s. Ivanka Mihaljević, provincijalna glavarica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije sa sjedištem u Sarajevu, s. Franka Bagarić, provincijalna glavarica Školskih sestara franjevki Hercegovačke provincije, i s. Admirata Lučić, provincijalna glavarica sestara služavki Malog Isusa Sarajevske provincije. Na misi su nazočni bili i zvorničko-tuzlanski episkop Vasilije, član Međureligijskog vijeća BiH, predstavnici vlasti i diplomati na čelu s dekanom Diplomatskog zbora Miroslavom Mojžitom, veleposlanikom Republike Slovačke, koji je prethodnoga dana priredio oproštajni prijam za nuncija D'Errica.      (IKA/KTA)