28.09.2012

Zajednički susret franjevaca u Gorici (Livno)

Dva najvažnija motiva za franjevački stil življenja su: naviještanje radosne vijesti te uspostavljanje Božjega kraljevstva rekao je fra Stjepan Lovrić.

U srijedu 26. rujna 2012., franjevci samostanskih područja Livna i Rame nastavili su svoju tradiciju susretanja i zajednički provedenoga dana u obliku rekolekcije i prijatnoga druženja.

Prijepodnevno vrijeme bilo je posvećeno duhovnosti. Prvo je gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk, kao domaćin, pozdravio svu okupljenu braću, a potom je uslijedilo predavanje dr. fra Josipa Jozića, profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Fra Josip je u svom predavanju govorio o  tajni uskrsnuća. "Uskrsnuće se protivi individualizmu i nadilazi sve naše želje za raznim životnim završecima, tako što postaje nastavak. Ono je ponajveći uzrok što je Novi zavjet zbilja Radosna vijest."

Nakon predavanja dvadesetak franjevaca slavilo je sv. misu u 11.00 sati, a misno slavlje predvodio je fra Stjepan Lovrić, župni vikar na Šćitu. Govorio je o dva najvažnija motiva u opredjeljenju za franjevački stil življenja: naviještanje radosne vijesti (kao radosni vjesnici) te uspostavljanje Božjega kraljevstva, živeći Kristovom logikom življenja. Misu su svirali i pjevali gorički novaci.

Nakon objeda uslijedilo je sportsko druženje u nogometu. Vrijedno je spomena da su svećenici odnijeli pobjedu nad mladim goričkim novacima. „Igralo se tu još i balote i do bulina je svatko mjerio svojim stopalom pa je bilo teško odlučivati o pobjednicima. Druženje je nastavljeno do večeri. Uz lagano žarenje roštilja žarila su se i lica braće. Neka taj žar susreta prezimi zimu i dočeka proljeće kad će se opet, ovaj put u Rami, zapaliti ljepota zajedništva.“ prenosi internetski izvor http: //www.bosnasrebrena.ba (kvrppbih/d.j.)