31.10.2012

Susret redovnica i redovnika u Sisku

"Temeljni cilj Godine vjere je susret s Isusom Kristom", rekao je dr. Karlić u svom predavanju na susretu redovnika i redovnica.

Susret redovnica i redovnika s područja Sisačke biskupije u organizaciji Povjerenstva za osobe posvećenog života održan je u ponedjeljak 29. listopada u velikoj dvorani pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja svetog Križa u Sisku. Na početku susreta okupljene su pozdravili sisački biskup Vlado Košić i povjerenik za osobe posvećenog života fra Goran Rukavina, OFMCap, dok je ovom prigodom predavanje na temu "Zašto Godina vjere?" održao dr. Ivan Karlić s KBF-a u Zagrebu.

Prof. Karlić rekao je kako to nije samo retoričko pitanje nego "zaslužuje i argumentirani odgovor posebno zato što cijela Crkva i svi mi na čelu s papom Benediktom XVI. iznimno puno očekujemo od Godine vjere". Od brojnih potencijalnih pitanja predavač je istaknuo tri na koja se posebno osvrnuo, ali i pojasnio da to nisu jedni razlozi zašto Godina vjere, međutim svakako imaju utjecaja na njeno proglašenje. Kao prvo pitanje u temi, postavio je nevjeru kao uzrok-motiv Godine vjere. Pitajući se vjerujemo li mi na zapadu još u Krista istaknuo je poseban problem sve manje prisutnosti vjernika i vjere u javnom životu, te sve veći prodor militantne sekularizacije koja nastoji isključiti vjeru iz svih javnih sfera. Kao drugo, postavio je pitanje opće krize vjere koje se može potražiti u ateizmu i ateizaciji, religijskom i vjerskom indiferentizmu i stavljanju u pitanje učenje temelja vjerskih istina. Za treće pitanje postavio je unutarnju krizu kao mogući motiv za Godinu vjere koja se događa u svim europskim katoličkim zemljama unutar same Crkve, ali i unutar vjernika. Ono što se može primijetiti kod zemalja zahvaćenih ovom krizom je da ljudi imaju potrebu za duhovnošću, ali nisu spremni preuzeti odgovornost za nju. Tako često vjernici uzimaju dijelove Evanđelja koje njima odgovara, dok druge zanemaruju ili miješaju svoju katoličku vjeru s vjerovanjima drugih religija.
 

Dr. Karlić osvrnuo se i na motiv pape Benedikta XVI. za proglašenje Godine vjere, ističući kako je to prije svega podsjetiti kršćane na njihov identitet te nakana nove evangelizacije društva, a u društvu se nalaze Crkva, vjernici, ali i oni koji kažu da to nisu. Ova Godina obraća se svekolikoj Crkvi kako bi pred dramatičnom krizom vjere koja je zahvatila kršćane ponovno bila sposobna pokazati s obnovljenim entuzijazmom pravo lice Isusa Krista. "To je godina svih nas kako bismo u hodu vjere i s vjerom osjetili potrebu osnažiti naš moral i kako bismo snažnije svjedočili ono što već jest u nama, a dok je temeljni cilj Godine vjere sam susret s Isusom Kristom", rekao je dr. Karlić. Predavanje je završeno otvorenom raspravom kako redovnice i redovnici mogu konkretno pridonijeti novoj evangelizaciji u Godini vjere. Susret je zaključen misnim slavljem koje je u sisačkoj katedrali predvodio dr. Karlić. (IKA)