15.01.2013

S. M. Marta Čović, nova misionarka iz Družbe Kćeri Božje ljubavi

Na koncu XVIII. provincijalnog kapitula Provincije Božje Providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi s. M. Marti Čović uručen je misijski križ.

Provincija Božje Providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi slavila je svoj XVIII. provincijalni kapitul od 10. do 13. siječnja u Duhovnom centru u Granešini u Zagrebu na temu "Svjedočanstvo bl. Drinskih mučenica i nova evangelizacija". Na Kapitulu su sestre, nadahnute na primjeru bl. Drinskih mučenica, razmišljale o svojoj vjernosti Bogu, te o svojoj ulozi i doprinosu u poslanju Crkve u vremenu nove evangelizacije.
Na kraju Kapitula slavljena je misa zahvalnica tijekom koje je misijski križ primila s. M. Marta Čović, nova misionarka iz Družbe Kćeri Božje ljubavi. Misu je predslavio vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, u koncelebraciji sa fra Ivicom Vrbićem, OFMcap.
Govoreći o važnosti misijskog poslanja, vlč. Štefan u homiliji je istaknuo da biti misionar nije samo uzeti križ i propovijedati, već cvjetati tamo gdje si posijan i živeći Evanđelje oplemenjivati ljude i sredinu u koju si poslan. Nakon homilije vlč. Štefan udijelio je s. M. Marti blagoslov za njezino novo poslanje i uručio joj blagoslovljeni misijski križ.
Na kraju mise u zajedništvu brojnih sestara Družbe, s. M. Elvira Tadić, provincijalna glavarica, zahvalila je vlč. Štefanu, a novoj misionarki na odvažnosti i pozvala sve sestre da je prate molitvenom i svakom drugom podrškom.
S. M. Marta Čović rođena je 23. lipnja 1975. u Travniku, Bosna i Hercegovina. Prve zavjete položila je 5. kolovoza 2001. i tako postala članica Družbe. U Ugandi, u dvije misijske postaje u nadbiskupiji Mbarara, u Rushooki i Kagandu, već 14 godina postoji međunarodna zajednica te Družbe, u kojoj djeluju i dvije Hrvatice: s. M. Vedrana Ljubić i s. M. Bogdana Markić. Sestre rade u dispanzeru, poučavaju odrasle pisanju i čitanju, brinu se za školovanje mnoge djece, imaju tečajeve kuhanja, pletenja i šivanja, posjećuju i pomažu siromašne obitelji te sve nastoje dovesti što bliže Bogu izvoru života, spasenja i mira. U planu je otvaranje sirotišta i rad sa služavkama koje su često nezaštićene u obiteljima u kojima rade. Ono što jako veseli Družbu su "afrička zvanja", sestre iz Ugande koje su još u formaciji, s tim da su mnoge djevojke izrazile želju postati Kćeri Božje ljubavi i čekaju dan svoga ulaska u Družbu. Ove godine otvorit će se i nova postaja u glavnome gradu Kampali. (IKA)